Linkovi

Betel: Prevazići neslaganja je obaveza svih na Balkanu


Premijerka Srbije Ana Brnabić sa premijerom Luskemburga Gzavijerom Betelom, Foto: video grab
Premijerka Srbije Ana Brnabić sa premijerom Luskemburga Gzavijerom Betelom, Foto: video grab

Premijer Luskemburga Gzavije Betel poručio je da se neslaganja između zemalja na Balkanu moraju prevazići, čak i ako je istorija, kako je rekao, jedan deo "njihovog DNK".

On je, na zajedničkoj pres konferenciji s premijerkom Anom Brnabić koja boravi u poseti toj zemlji, istakao da će uvek u svakoj zemlji biti ekstremista koji neće želeti mir, ali je dodao da veruje u mirovni projekat na Balkanu, koji je, sitiče, najvažniji za prosperitet.

"Znam i da premijerka Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić žele da stabilizuju odnose, ali u tome moraju da učestvuju svi partneri. To nije monolog Srbije, Kosova, Hrvatske, Slovenije, Bosne, već moraju da sednu zajedno za sto", rekao je Betel i poručio da je važno da Beograd i Priština nastave razgovore i postignu kompromis koji je dvema stranama važan za mir i njihov put ka EU.

EU je, podsetio je, mirovni projekat, a mnogi mir sada uzimaju zdravo za gotovo.

"U intesu je svih nas da odnosi između suseda budu najbolji mogući", rekao je Betel i podsetio da čak i članice EU, Hrvatska i Slovenija, i dalje pregovaraju o otvorenim pitanjima.

Uveren je i da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji, ali poručuje da obe strane, i Srbija i EU, moraju da obave svoje domaće zadatke.

Premijer Luksemburga ukazao je da poseta Brnabić dolazi u posebnom trenutku kada se obeležava 75 godina od oslobođenja Luksemburga od nacističkog režima.

Premijerka Brnabić izjavila je da je Luksemburg jedna od zemalja koje su uvek podržavale agendu proširenja EU, te da je važno da Srbija u toj zemlji ima partnera koji će u razgovorima sa državama koje su možda skeptične prema širenju Unije, ukazati koliko je proširenje važno.

Brnabć je, u izjavi novinarima tokom posete Luksemburgu, rekla da je ta zemlja uvek pružala podršku Srbiji i u pogledu otvaranja poglavalja i u procesu reformi.

"Sa Luksemburgom imamo razumevanje i važno nam je da u Luksemburgu imamo partnera koji će da razgovara sa ostalim zemljama EU, pre svega sa onima koje su možda malo više skeptične, poput Francuske i Holandije, i ukaže da je agenda proširenja značajna za Srbiju i region, ali i za samu EU", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom, uprkos konstantim provokacijama i podsetila da je dijalog obustavljen kada je druga strana uvela takse na robu iz Centralne Srbije i BiH.

Ako zaustavite promet robe na osnovu nacionalnosti, onda nemamo o čemu da pričamo”, rekla je Brnabić.

XS
SM
MD
LG