Linkovi

Oštre reakcije na govor crnogorskog premijera u Potočarima, Abazović se izvinio i pojašnjavao izrečeno


Crnogorski premijer tokom komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici (Foto: Vlada Crne Gore)
Crnogorski premijer tokom komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici (Foto: Vlada Crne Gore)

Premijer Crne Gore, Dritan Abazović govoreći u Potočarima na komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici kazao je da “danas, 27 godina kasnije i dalje na Balkanu živi duh mržnje, duh razdora, podjela “ koji se , kako je rekao, “na svu sreću, ne manifestuje ratnim dešavanjima, ali se manifestuje u politikama koje se zasipaju govorom mržnje i negacijom činjenica”.

“Jedanaestog jula 1995. godine na ovom mjestu je ubijeno čovječanstvo, ali je Bosna nastavila da živi. Današnje obilježavanje je samo sjećanje na ono koliko smo loši bili tada, ne samo oni koji su živjeli na ovim prostorima, nego i oni za koje se mislilo da su došli da pomognu, ali nisu ništa uspjeli da urade” naveo je Abazović.

“Prošlost ne možemo da promijenimo, ali možemo budućnost. Na nama je da izaberemo da li želimo i dalje da živimo na balkanskoj međi ili želimo da pogledamo istini u oči, da pružimo svu podršku porodicama žrtava i da nas bijeli nišani ispred podsjete na genocid, ne nad Bošnjacima, nego nad ljudima. Genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima. I nijesu ga počinile vojske, nego politike zla, smrti i prevara”, kazao je Abazović u Potočarima.

Reakcije na govor crnogorskog premijera- Majke Srebrenice traže izvinjenje Abazovića

Izjava crnogorskog premijera Dritana Abazovića da ”genocid nije počinjen nad Bošnjacima, već ljudima, te da ga nisu počinile vojske nego politike izazvao brojne reakcije u Crnoj Gori i BiH.

Memorijalni centar Srebrenica reagovao je na Tviteru na izjavu premijera Dritana Abazovića u Potočarima.

"Poštovani premijeru Abazoviću, hvala što ste danas bili sa nama u Potočarima. Međutim, genocid jeste počinjen nad Bošnjacima - jer motiv ubijanja nije bio 'ubijanje ljudi', već ubijanje i uništenje jednog naroda. To vas uče presude međunarodnih sudova. Pročitajte ih", naveli su oni u kratkom reagovanju na Tviteru.

Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa", poznatije kao "Majke Srebrenice", zatražio je izvinjenje crnogorskog prmeijera.

"Premijer Dritan Abazović da se izvini nama i svim žrtvama genocida u Srebrenici. Naša djeca su ubijena samo zato što su Bošnjaci, ubila ih je organizovana vojska. U Potočarima nema mjesta za relativizaciju zločina", navedeno je u njihovoj Tviter objavi.

Poruku Abazoviću je poslao i ministar odbrane i potpredsjednik Vlade Crne Gore Raško Konjević.

“Genocid je skup krivičnih djela izvršenih sa namjerom da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa, kao takva. Genocid je počinjen nad Bošnjacima!!! “Presuda” da 8.372 Bošnjaka bude ubijeno bilo je njihovo ime i prezime”, napisao je Konjević na Tviteru.

Poslanica Sociajldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković , takođe na Tviteru je napisala:

Je li ovo Predsjednik Vlade Crne Gore relativizuje genocid u Srebrenici?! Sram te bilo Dritane”, poručila je Vuksanović Stanković.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, raagujući na govro premijera Abazovića u Potočarima na Tviteru piše:

“Osjećam potrebu i da se našim prijateljima u Bosni i Hercegovini izvinim zbog govora premijera Abazovića na komemoraciji u Potočarima. U znak sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, položili smo venac na spomenik u parku na Pobrežju. Da se više nikada i nikome ne ponovi”, - napisao je Vuković na Tviteru.

Abazović se izvinio Majkama Srebrenice: Oprostite na nejasno izrečenoj misli

Premijer Dritan Abazović izvinio se Majkama Srebrenice zbog današnjeg govora u Potočarima u kojem je istakao da “genocid u Srebrenici nije počinjen nad Bošnjacima, nego ljudima”.

Oprostite Majke Srebrenice na nejasno izrečenoj misli. Poznato je da svako djelo zavisi od svog cilja. Moj cilj je mir. Genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici da se nikad nikome ne ponovi” , poručio je Abazović na Tviteru.

Abazović pojasnio izjavu: Politike stvaraju zlo i ubijaju ljude, a vojske izvršavaju u ime politike

Premijer Dritan Abazović je, odgovarajući na pitanja novinara u Potočarima, pojasnio je izjavu koju je dao da "genocid nijesu počinile vojske, već politike".

"Politike stvaraju sve, politike stvaraju zlo i politike ubijaju ljude, a vojske izvršavaju sve u ime politike. Samo da znamo ko je stvarni krivac, stvarni naredbodavac. Naravno da postoji individualna odgovornost, ali moja poruka je bila jasna, moramo svi da radimo na tome da nekako sa ovih prostora potpuno marginalizujemo te politike zla, ako ih ne možemo potpuno izolovati. One i dalje postoje, hvala bogu ne manifestuju se kroz ratna dešavanja, ali i dalje negdje tinjaju, neko ih gaji i dalje i građani treba da shvate da to nije put. Ako budu dobre politike neće biti problema, ako budu politike zla onda ćemo imati negativni mir. Mir bez ratnih dejstava ali u dosta otežanim uslovima", kazao je Abazović.

Na pitanje kako gleda na one koji u Crnoj Gori negiraju genocid u Srebrenici, Abazović je rekao da smatra da svim ljudima treba vremena.

Živimo na prostorima đe laž lako zavlada, a istina teško. Neka se svako zapita zašto je to tako, neka se zapitaju oni koji misle da govorom mržnje rade nešto dobro za svoju državu i nazivaju se patriotama” , naveo je Abazović.

On kaže da se sa posebnim senzibilitetom mora gledati na 11. jul i da se “pitanje genocida ne smije relativizovati, zaboraviti ili ostaviti sa strane”.

Navodi da je obaveza svih država regiona da tog datuma budu prisutne u Potočarima.

Naša delegacija je došla u velikom sastavu. Bićemo tu svake godine. Ne možemo da učinimo mnogo, ali, kao moralna obaveza, možemo da dođemo da se poklonimo žrtvama”, kazao je crnogorski premijer.

XS
SM
MD
LG