Linkovi

Godišnjica genocida u Srebrenici: Sahrana 50 žrtava i izvinjenje Holandije


Potočari, 11. juli 2022.
Potočari, 11. juli 2022.

U ponedeljak, 11. jula, obilježava se 27. godišnjica genocida u Srebrenici. U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari sahranjeno je 50 žrtava genocida, među kojima su i tri maloletnika.

Nermin Ademović je sahranio svog oca Šabana: "Našli su ga u Zvorniku, u Lipnju."

Genocid u Srebrenici: Nermin danas ukopava oca Šabana
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

U Potočare je stiglo više od 3.000 učesnika Marša mira, trasom kojom su Srebreničani pokušavali da dođu do teritorije pod kontrolom Armije BiH, javlja Radio Slobodna Evropa.

Obilježavanju 27. godišnjice genocida u Srebrenici prisustvovao je veliki broj ljudi, kao i mnogi domaći i strani zvaničnici, među kojima i američki ambasador u BiH Majkl Marfi.

Ambasador Murphy: Srebrenica je mračni trenutak historije za cijelo čovječanstvo
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Na komemoraciji u Potočarima se obratio Hamdija Fejzić, predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice genocida, rekavši genocid poraz ljudskosti koja nikada ne smije ostati fusnota u historiji čovječanstva, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Nema snažnije poruke od one kroz koju odzvanja majčin jecaj i zvuk zemlje koja pada po tabutima", kazao je Fejzić, poručujući da samo priznanje genocida vodi pomirenju.

Pozvao je zvaničnike u BiH da preduzmu konkretne korake da Srebrenica postane grad života, a ne mesto smrti.

Portparol Stejt departmenta: SAD neće zaboraviti više od 8.000 muškaraca i dečaka ubijenih jula 1995.

Ned Prajs, portparol Stejt departmenta, poručio je povodom dvadeset sedme godišnjice od genocida u Srebrenici da se građani Sjedinjenih Država pridružuju narodu Bosne i Hercegovine u odavanju počasti žrtvama.

Više od 8.000 muškaraca i dečaka ubijenih jula 1995. Sjedinjene Države nikada neće zaboraviti. I dalje ćemo biti uz porodice koje su izgubile svoje najmilije i one koji nastavljaju neumorno da tragaju za nestalima, bore se za istinu, podržavaju preživele i traže pravdu procesuirajući one koji su odgovorni. Potrebna je hrabrost i snaga da se prevaziđe bol i gubitak i promovišu nada i tolerancija”, saopštio je Prajs, navodeći da SAD podržavaju lidere BiH – spremne da preduzmu korake ka pomirenju u potrazi za boljom budućnošću za sve građane.

Sjedinjene Američke Države cene svoje dugogodišnje prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom i nastavljaju da budu njihov nepokolebljiv partner posvećen našem zajedničkom cilju -demokratskoj, inkluzivnoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini na putu ka potpunim evroatlantskim integracijama”, navedeno je u poruci portparola Stejt departmenta povodom obeležavanja dvadeset sedme godišnjice od genocida u Srebrenici.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit je na komemoraciji rekao da ko god pokuša da kaže da u Srebrenici nije počinjen genocid živi učauren u svesno odbranom neznanju.

Ministarka odbrane Holandije Kajsa Olongren ocijenila je da Srebrenica 27 godina čuva strašno sjećanje koje s protokom vremena neće proći.

"To je sjećanje na duboki strah i nesigurnost svih onih ljudi koji su u julu 1995. godine ovdje tražili zaštitu, ali i sjećanje na potpunu bespomoćnost vojnika UN-a koji su tako jako željeli da im tu zaštitu pruže", naglasila je Olongres, a prenosi RSE.

Olongren je, također, poručila da je "međunarodna zajednica zakazala da pruži adekvatnu zaštitu ljudima u Srebrenici".

"Kao dio te zajednice, Vlada Holandije dijeli političku odgovornost i zbog toga vam nudimo svoje najdublje izvinjenje", istaknula je ona.

Do danas, u Potočarima je sahranjena 6.671 žrtva genocida u Srebrenici počinjenog u julu 1995. godine.

Srpske snage, predvođene komandantom VRS Ratkom Mladićem, ulaze u Srebrenicu 11. jula 1995. godine. U danima koji su usledili pogubljeno je više 8.000 Srebreničana.

Zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina, do sada je pred sudovima u BiH i Hagu osuđeno 50 osoba na više od 700 godina zatvora, te je izrečeno i pet doživotnih kazni zatvora, navodi BIRN BiH.

I dalje se traga za oko 1.000 Srebeničana.

XS
SM
MD
LG