Linkovi

Dvoje dece ranjene u školi u Beogradu i dalje kritično, određen pritvor ocu osumnjičenog dečaka


Građani donose cveće i pale sveće ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, 4. maj 2023.
Građani donose cveće i pale sveće ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, 4. maj 2023.

BEOGRAD - Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da su dečak i devojčica, ranjeni u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar" koji su primljeni u dečju bolnicu u Tiršovoj otpušteni kući, dok je devojčica koja je na lečenju u toj bolnici i dalje kritično.

Grujičić je rekla da su dečak, devojčica i nastavnica iz škole, koji su u Urgentnom centru, premešteni "na manje intenzivnu negu", dok drugi dečak ima teško oštećenje kičmene moždine i ne pokazuje znake pokretljivosti ruku i nogu.

Maloletni K.K. rođen 2009. godine ubio je iz očevog pištolja u školi na Vračaru osmoro đaka i čuvara škole, i ranio još šest učenika i nastavnicu. Dečak se nalazi na psihijatrijskoj opservaciji, a njegov otac je saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, posle čega mu je određen pritvor.

U OŠ "Vladislav Ribnikar" otvorena je knjiga žalosti u koju će građani moći da se upisuju u petak i subotu. Knjiga žalosti otvorena je i u Ministarstvu spoljnih poslova.

Sveće i cveće za žrtve masakra u školi "Vladislav Ribnikar"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

U Srbiji je zbog ovog masakra proglašena trodnevna žalost, od petka 5. maja do nedelje 7. maja. Dan žalosti je proglašen i u BiH, a u nedelju će biti i u Crnoj Gori.

Otac dečaka negirao izvršenje krivičnog dela

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu odredio je u petak pritvor od 30 dana osumnjičenom V. K, ocu osumnjičenog dečaka.

Pritvor je određen "usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom periodu mogao ponoviti krivično delo, kao i zbog toga što je za krivično delo koje mu se stavlja na teret propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka", navodi se u saopštenju, prenosi agencija FoNet.

Više javno tužilaštvu u Beogradu prethodno je saslušalo Vladimir K. (47) zbog sumnje da je izvršio krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti, saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva.

Sumnja se da je Vladimir K. u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišenjeg sina K.K. da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Takođe, Vladimir K., kako se sumnja, nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti, navodi VJT.

Sumnja se da je K.K., usled ovakvog postupanja oca, 3. maja uzeo dva pištolja za koje Vladimir K. poseduje dozvole, i sa njima ubio devet i ranio sedam osoba u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i detaljno je izneo odbranu.

Obustava nastave

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković izjavila je za FoNet da u današnjem štrajku učestvuje oko 800 škola i da se u Srbiji nastava odvija sporadično.

Ona je objasnila da su nastavnici u školama, ali da nema nastave, već na različite načine odaju poštu ubijenima u školi na Vračaru.

"Ovo je prvi štrajk koji nema zahtev. Svi zahtevi su odavno na stolu Vlade Srbije. Naziv štrajka je 'Prosveta je zanemela'", rekla je Janković.

Glavni odbor Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) doneo je odluku da se obustava rada u školama zbog ugrožene bezbednosti nastavlja, javlja FoNet.

Ovaj sindikat tražio je da se izmene propisi i dozvoli suspenzija učenika sa nastave, da se definišu kazne za zaposlene u obrazovnim institucijama i da se ukine mogućnost anonimnih prijava protiv zaposlenih u obrazovanju.

Protest Foruma srednjih stručnih škola ispred Ministarstva prosvete Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević saopštio je da je grad preuzeo pokrivanje troškova i organizaciju sahrane stradalih u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", prenosi FoNet navode portala Grada Beograda Beoinfo.

"Porodice stradalih će dobiti i druge vidove pomoći od svog grada, a ovo je samo prva u nizu", rekao je Nikodijević i u ime grada zahvalio porodici slovenačkog košarkaškog reprezentativca Luke Dončića na izrazima saučešća i javno izrečenoj želji da snosi troškove sahrane poginulih đaka.

On je zamlio sve dobrotvore koji su iskazali želju da pomognu, da usmere svoje donacije ka humanitarnim ustanovama u sistemu socijalne zaštite grada Beograda.

XS
SM
MD
LG