Linkovi

Tramp nagovestio da će objaviti kandidaturu za predsednika


Tramp na mitingu u Majamiju, 6. novembra 2022.
Tramp na mitingu u Majamiju, 6. novembra 2022.

VAŠINGTON - Bivši predsednik SAD Donald Tramp nagovestio je na mitingu u Ohaju da će 15. novembra imati "veliku objavu" - što bi moglo da znači objavu kandidature predsedničke izbore 2024.

"Objaviću nešto veliko u utorak, 15. novembra u Mar-a-Lagu na Floridi", rekao je Tramp na mitingu podrške republikancu Džej Di Vensu, republikanskom kandidatu za Senat iz Ohaja, veče pred kongresne izbore.

Bivši predsednik nije govorio o detaljima, rekavši da neće da skreće pažnju sa "veoma važnih, možda i suštinskih izbora".

Amerikanci će u utorak birati 435 članova Predstavničkog doma, 35 senatora, 36 guvernera i druge zvaničnike saveznih država.

Analitičari procenjuju da će republikanci najverovatnije osvojiti dodatnih 25 mesta u Predstavničkom domu Kongresa, što je i više nego dovoljno da osvoje većinu od 218 mesta. Prognoze su da bi mogli da osvoje i jedno mesto u Senatu, što će značiti da imaju većinu.

Predsednik SAD Džo Bajden ocenio je da bi pobeda republikanaca mogla da oslabi demokratske institucije u SAD.

"Došli smo do prelomne tačke. Duboko u sebi osećamo da je demokratija u opasnosti i znamo da je ovo trenutak kada treba da je odbranimo".

Bajden je kritikovao Trampa i rekao da je Amerika tokom njegovog mandata nazadovala.

"Mi smo zemlja koju više ne poštuju i ne slušaju. U mnogim aspektima smo postali predmet šale", kazao je Bajden na završnom mitingu pred kongresne izbore u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG