Linkovi

Košarkašica Britni Grajner poslata u rusku kaznenu koloniju


Američka košarkašica Britni Grajner
Američka košarkašica Britni Grajner

MOSKVA - Američka košarkašica Britni Grajner prebačena je iz pritvorskog centra u kaznenu koloniju, saopštio je njen pravni tim.

Dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje uhapšena je 17. februara na moskovskom aerodromu jer je kod sebe imala ulje kanabisa koje je zabranjeno u Rusiji. Zbog toga je 4. avgusta ove godine osuđena na devet godina zatvora, iako je njen advokat obrazložio da je ulje nosila po receptu lekara, protiv bolova.

Ona je priznala krivicu, ali i rekla da nije nameravala da prekrši zakon.

Nije poznato gde se Grajner nalazi, ni njeno konačno odredište, navodi se u saopštenju pravnog tima, i dodaje da u skladu sa ruskim procedurama, njeni advokati, kao i američka ambasada, treba da budu obavešteni po dolasku na odredište. Advokati košarkašice saopštavaju da je trenutno glavna briga za njeno zdravlje.

Bela kuća je saopštila da je predsednik SAD Džo Bajden naložio administraciji radi na tome da se košarkašici olakša boravak u kaznenoj koloniji.

Bajdenova administracija je krajem jula predložila sporazum o razmeni zatvorenika sa Rusijom kako bi se obezbedilo oslobađanje Grajner i bivšeg američkog marinca Pola Vilana, ali Moskva tek treba da pozitivno odgovori na tu ponudu.

XS
SM
MD
LG