Linkovi

Ruski sud odbio žalbu košarkašice Britni Grajner koja ostaje u zatvoru


Britni Grajner na sudu u Moskvi, arhivska fotografija
Britni Grajner na sudu u Moskvi, arhivska fotografija

MOSKVA - Sud u Rusiji odbio je žalbu američke košarkašice Britni Grajner, osuđene na 9 godina zatvora zbog posedovanja marihuane.

Osvajačica zlatnih olimpijskih medalja i zvezda američke ženske NBA, osuđena je 4. avgusta, pošto su u njenim koferima na aerodromu Šeremetjevo policajci pronašli ulje kanabisa.

Grajner je priznala da je imala bočice sa tim uljem, ali je rekla da ga upotrebljava u medicinske svrhe i da nije imala nameru da počini krivično delo. Njeni advokati priložili su i iskaz doktora koji je Grajner prepisao ulje kanabisa protiv bolova.

Iako je potvrdio presudu prvostepenog suda, Apelacioni sud je rekao da će u devetogodišnju zatvorsku kaznu uračunati i vreme koje je Grajner pre presude provela u pritvoru. Ipak, to znači da će morati da odsluži oko 8 godina.

Njeni advokati saopštili su da su veoma razočarani jer smatraju da je kazna prestroga i da je suprotna dosadašnjoj sudskoj praksi.

"Britnin najveći strah je da neće učestvovati u razmeni zatvorenika i da će služiti celu kaznu u Rusiji", kažu njeni advokati.

Britni Grajner uhapšena je u februaru, u trenutku kada su tenzije između SAD i Rusije bile povišene zbog rata u Ukrajini.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je Bela kuća u konstantnom kontaktu sa ruskim vlastima u vezi sa oslobađanjem košarkašice. Bajden se ranije sreo sa suprugom košarkašice, Šerel Grajner, sa njenom agentkinjom Lindzi Kolas, i porodicom Pola Vilana, američkog marinca koji je takođe u zatvoru u Rusiji.

Bela kuća je nakon sastanaka saoptšila da je predsednik naglasio da se kontinuirano pokušava, kroz sve kanale, da se Britni i Pol bezbedno vrate kući.

XS
SM
MD
LG