Linkovi

Vučić sa Žiofreom: Srbija pokazala da je odgovoran partner EU


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare, arhivska fotografija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare, arhivska fotografija

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanueleom Žiofreom, sa kojim je razgovarao o odnosima sa EU, predstojećem Samitu u Pragu, i jačanju saradnje u oblasti energetske bezbednosti, ilegalnih migracija i infrastrukturnim projektima, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Kako se navodi, Vučić je Žiofreu preneo da Srbija posvećeno radi na ispunjavanju ciljeva u skladu sa evropskom orijentacijom - poput ekonomskog napretka, regionalnog povezivanja i očuvanja mira i stabilnosti, čime je pokazala da je "odgovoran i pouzdan Unije".

Vučić i Žiofre su razgovarali i o predstojećem Samitu u Pragu, na kojem će se razmatrati incijativa za uspostavljanje evropske političke zajednice kao platforme za dijalog postojećih članica EU i onih država koje tome teže.

U saopštenju se navodi i da je Žiofre ponovio stav Brisela kada je reč o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU i uvođenjem sankcija Rusiji, kao i da je iskazao da je spreman da sa Beogradom sarađuje na rešavanju otvorenih pitanja od značaja za dalji napredak Srbije ka EU.

Brisel je u više navrata pozvao Srbiju da uvede sankcije Rusiji, a Evropski parlament će u novembru, kako je najavljeno, raspravljati o izveštaju o proširenju u kojem se nastavak pregovora sa Srbijom uslovljava uvođenjem sankcija Rusiji.

Predsednik Srbije je zahvalio Žiofreu na pomoći koju EU pruža Srbiji u izgradnji energetske infrastrukture i preneo da je Srbija maksimalno angažovana na energetskoj diversifikaciji, piše u saopštenju.

XS
SM
MD
LG