Linkovi

"SAD očekuju pojašnjenje šta je Srbija potpisala sa Rusijom"


Ambasador SAD Kristofer Hil tokom intervjua za Glas Amerike 1. maja 2022. godine
Ambasador SAD Kristofer Hil tokom intervjua za Glas Amerike 1. maja 2022. godine

BEOGRAD - Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da "SAD žele pojašnjenje od Srbije šta je potpisano sa Rusijom u Njujorku, prenosi N1.

„Teško nam je da razumemo, ali želimo da čujemo objašnjenje o tome šta je u pitanju“, kazao je Hil.

Srpski ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Nikola Selaković i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov potpisali su na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku plan konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova za naredne dve godine.

Selaković je kazao da je u pitanju tehnički dokument koji se potpisuje od 1996. godine, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Naveo je i da dokument sadrži navode u vezi sa Kosovom i spoljnom politikom, a da u njemu nema elemenata bezbednosne politike.

Američki ambasador u Beogradu je ocenio da "u ovom trenutku niko ništa ne bi trebalo da potpisuje sa Rusijom, malo ko šta i potpisuje sa njom".

"Osim onih jadnih regruta koje mobilišu za odlazak u rat“, rekao je Kristofer Hil posle regionalnog foruma „Dobro upravljanje i antikorupcijske politike u vremenima geopolitičke neizvesnosti“, koji je otvorio zajedno sa šefom delegacije EU u Srbije Emanuelom Žiofreom.

Hil rekao da su SAD tokom zasedanja UN sa delegacijom Srbije imale "izuzetno dobre i plodne razgovore" o globalnim, ali i "sitnijim" političkim temama, prenosi FoNet.

"Tek nakon toga smo čuli opise tog dokumeta (koji je potpisan) i koji nije javno dostupan", rekao je Hil.

Dodao je da SAD računaju da Srbija "posmatra širu sliku" i da će ostati na ciljevima koje je sama proglasila: želji da postane članica EU i da diversifikuje svoje izvore snabdevanja energijom "od partnera koji koristi ucene i pritiske".

"Želimo da čujemo šta Srbija želi ubuduće da uradi i da vidimo kakve će odnose razvijati sa zemljom koja je brutalno napala svog suseda, a čak se koristi i pretnjama da će upotrebiti nuklearnu silu. Želimo da shvatimo na čemu se temelje odnosi saradnje Srbije i Rusije", kazao je Hil.

Na pitanje novinara da prokomentariše objavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Instagramu, koji se slikao kako jede boršč u Njujorku, Hil je odgovorio da "on u Njujorku obično bira italijansku ili kinesku hranu, ali da svako drugačije bira".

XS
SM
MD
LG