Linkovi

"SAD očekuju pojašnjenje šta je Srbija potpisala sa Rusijom"


Ambasador SAD Kristofer Hil tokom intervjua za Glas Amerike 1. maja 2022. godine

BEOGRAD - Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da "SAD žele pojašnjenje od Srbije šta je potpisano sa Rusijom u Njujorku, prenosi N1.

„Teško nam je da razumemo, ali želimo da čujemo objašnjenje o tome šta je u pitanju“, kazao je Hil.

Srpski ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Nikola Selaković i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov potpisali su na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku plan konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova za naredne dve godine.

Selaković je kazao da je u pitanju tehnički dokument koji se potpisuje od 1996. godine, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Naveo je i da dokument sadrži navode u vezi sa Kosovom i spoljnom politikom, a da u njemu nema elemenata bezbednosne politike.

Američki ambasador u Beogradu je ocenio da "u ovom trenutku niko ništa ne bi trebalo da potpisuje sa Rusijom, malo ko šta i potpisuje sa njom".

"Osim onih jadnih regruta koje mobilišu za odlazak u rat“, rekao je Kristofer Hil posle regionalnog foruma „Dobro upravljanje i antikorupcijske politike u vremenima geopolitičke neizvesnosti“, koji je otvorio zajedno sa šefom delegacije EU u Srbije Emanuelom Žiofreom.

Hil rekao da su SAD tokom zasedanja UN sa delegacijom Srbije imale "izuzetno dobre i plodne razgovore" o globalnim, ali i "sitnijim" političkim temama, prenosi FoNet.

"Tek nakon toga smo čuli opise tog dokumeta (koji je potpisan) i koji nije javno dostupan", rekao je Hil.

Dodao je da SAD računaju da Srbija "posmatra širu sliku" i da će ostati na ciljevima koje je sama proglasila: želji da postane članica EU i da diversifikuje svoje izvore snabdevanja energijom "od partnera koji koristi ucene i pritiske".

"Želimo da čujemo šta Srbija želi ubuduće da uradi i da vidimo kakve će odnose razvijati sa zemljom koja je brutalno napala svog suseda, a čak se koristi i pretnjama da će upotrebiti nuklearnu silu. Želimo da shvatimo na čemu se temelje odnosi saradnje Srbije i Rusije", kazao je Hil.

Na pitanje novinara da prokomentariše objavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Instagramu, koji se slikao kako jede boršč u Njujorku, Hil je odgovorio da "on u Njujorku obično bira italijansku ili kinesku hranu, ali da svako drugačije bira".

XS
SM
MD
LG