Linkovi

SAD: Sporazum Srbije sa Rusijom iznenađujući i korak u pogrešnom smjeru


ARHIVA - Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu (Foto: Reuters/Joshua Roberts)
ARHIVA - Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu (Foto: Reuters/Joshua Roberts)

Sjedinjene Države vjeruju da ni jedna zemlja ne bi trebalo da proširuje saradnju sa Rusijom dok ona nastavlja svoj rat agresije protiv Ukrajine, saopšteno je u srijedu iz američkog Stejt departmenta povodom odluke Ministarstva spoljnih poslova Srbije da sa ruskim ministarstvom potpiše plan konsultacija za naredne dvije godine.

Dokument su prošle nedelje, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija potpisali srpski ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Nikola Selaković i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov. Selaković je kazao da je u pitanju tehnički dokument koji se potpisuje od 1996. godine i da sadrži navode u vezi sa Kosovom i spoljnom politikom, a da u njemu nema elemenata bezbjednosne politike.

Portparol Stejt departmenta je, u odgovoru na zahtjev Glasa Amerike za komentar, rekao da je "vijest o sporazumu iznenađujuća i u potpunoj suprotnosti sa drugim konstruktivnim sastancima koji su vođeni sa zvaničnicima Srbije u Njujorku".

U reagovanju nije precizirano o kojim sastancima je riječ. Predsjednik Srbijje Aleksandar Vučić u Njujorku je, između ostalih, razgovarao sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džejkom Salivenom i podsekretarkom za politička pitanja Viktorijom Nuland.

"Dalje svrstavanje uz Rusiju je korak u pogrešnom smjeru i u suprotnosti je sa izraženim evropskim aspiracijama Srbije... Srbija bi trebalo da ubrza korake da napreduje na evropskom putu, uključujući diversifikaciju energetskih izvora da bi smanjila energetsku zavisnost od Rusije i usklađivanje spoljne i bezbjednosne politike sa Evropskom unijom", naglasio je portparol.

Na usklađivanju sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU insistira se i u Briselu. Prema nacrtu izvještaja o novoj strategiji EU u procesu proširenja, u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, Evropski parlament (EP) će tražiti od Evropske unije da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dokle god Beograd ne uvede sankcije Rusiji.

"Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije", ističe se u nacrtu izveštaja.

Iz Stejt departmenta je poručeno da Sjedinjene Države "nastavljaju da snažno podržavaju cilj Srbije da postane članica EU".

"Jasno je da Rusija ne podržava pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i samo pokušava da izazove podjele u regionu. Budućnost Zapadnog Balkana je nedvosmisleno u EU; proširenje promoviše dugoročni mir, stabilnost i prosperitet širom regiona", zaključuje se u reagovanju.

XS
SM
MD
LG