Linkovi

Vučić u UN: U čemu je razlika između teritorijalnog integriteta Ukrajine i Srbije


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govori na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (Foto: ANGELA WEISS / AFP)
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govori na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (Foto: ANGELA WEISS / AFP)

Srbija podržava teritorijalni integritet svih država članica Ujedinjenih nacija, uključujući i Ukrajine i nastaviće da se zalaže za dosljedno poštovanje načela nepovredivosti granica, poručio je u srijedu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Od mnogih govornika smo čuli priče o agresiji i narušavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, mnogi kažu da je to prvi sukob na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata. Međutim, istina da je prvi put narušen integritet jedne evropske zemlje i to Srbije se prećutkuje", poručio je Vučić u govoru na 77. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i dodao da nije čuo racionalan odgovor na pitanje "u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije" koji je narušen.

Vučić je tokom izlaganja kritikovao zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova, optužujući ih da su time narušile teritorijalni integritet Srbije i prekršile Povelju Ujedinjenih nacija. Takođe je dio međunarodne zajednice optužio za "hibridni rat i prljavu kampanju" dok traje proces dijaloga Beograda i Prištine, a neke svjetske medije da "iznose laži" da će Srbija napasti svoje susjede i da predstavlja prijetnju po regionalnu stabilnost. Međutim, nije precizirao o kojim zemljama, ili medijima je riječ.

Zahvalio se pak zemljama koje, kako je naveo, podržavaju teritorijalni integritet Srbije, "posebno na teritoriji Kosova i Metohije", uz ocjenu da se između dva zasjedanja povećao broj zemalja koje "poštuju poziciju Srbije".

Pozvao se i na riječi Martina Lutera Kinga da je "nepravda bilo gdje - prijetnja pravdi svugdje", ističući da je to "podsjećanje, ali i opomena svima".

Govoreći o dijalogu Srbije i Kosova, Vučić je rekao da je taj proces težak, ali da nema alternativu.

"Bolje je pregovarati 100 godina nego voditi rat jedan dan. Sve druge opcije smo istrošili i bar što se tiče Srbije, ne želimo ni u snu da se vraćamo konfliktu i krvoproliću", poručio je predsjednik Srbije i izrazio nadu da će biti postignuto obostrano prihvatljivo rešenje, zasnovano na kompromisu.

Vučić je u obraćanju izneo tvrdnju da je Srbija faktor stabilnosti i da poštuje Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i integritet Republike Srpske unutar BiH. Naglasio je i da "politika sankcija koje su uvedene Ruskoj Federaciji nikome ne može doneti dobre rezultate".

Srbija odbija da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u srijedu prvu mobilizaciju u Rusiji od Drugog svjetskog rata, upozorivši Zapad da će Moskva odgovoriti snagom svog ogromnog arsenala, ako nastavi sa, kako je rekao, "nuklearnom ucenom".

Vučić je, uoči obraćanja, u intervjuu kablovskoj mreži "Njuzmaks" rekao da - kao neko ko se više puta sastajao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom - ne veruje da Putin blefira, kada kaže da će "upotrebiti sva raspoloživa sredstva da zaštiti svoj narod".

Tokom obraćanja u Generalnoj skupštini, Vučić je poručio da se debata održava u uslovima kada je svjetski mir narušen do stepena "koji nije viđen od Drugog svjetskog rata i osnivanja UN", a da globalni izazovi prijete da radikalno izmijenje međunarodnu bezbjednosnu strukturu i ugroze međunarodno uspostavljni pravni poredak.

"Ovako složena vremena zahtjevaju puno mudrosti i zajedništva kako bismo sačuvali mir", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG