Linkovi

Crnogorskom novinaru Željku Ivanoviću uručena nagrada Transatlantske liderske mreže


Uručivanje nagrade Željku Ivanoviću u Vašingtonu (Foto: screenshot)
Uručivanje nagrade Željku Ivanoviću u Vašingtonu (Foto: screenshot)

Željku Ivanoviću, jednom od osnivača crnogorskog dnevnika "Vijesti", u subotu je u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu uručena nagrada Transatlantske liderske mreže (TLN).

Vašingtonska tink tenk organizacija je nagradu za slobodu medija Ivanoviću i Vijestima dodijelila u kategoriji za komentar i kritiku - u okviru Inicijative za slobodu medija pokrenute prošle godine - za doprinos u podršci vladavini prava, odgovornosti i slobodi izražavanja u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu.

"Poslednjih 15 godina, Vijesti su su bile meta 14 fizičkih napada, a napadnuti su njihovi osnivači, urednici i novinari...Uprkos svim pritiscima, Vijesti danas nastavljaju svoju neustrašivu borbu za vladavinu prava, damokratiju i ljudska prava. Nastavljaju da razotkrivaju korupciju i organizovani kriminal", poručila je u obrazloženju nagrade Šejla Koronel, profesorka novinarstva i direktorka Centra za istraživačko novinarstvo pri američkom Univerzitetu Kolumbija.

Uručivanje nagrade Željku Ivanoviću
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00

Ivanović, jedan od šest dobitnika nagrade iz cijelog svijeta, za Glas Amerike kaže da nagradu smatra satisfakcijom za sve što su "Vijesti" radile.

"Ovo je nagrada za čitav tim "Vijesti", za prijatelje, suosnivače, zaposlene, za sve novinare i urednike, i sve ono što smo radili u Crnoj Gori da promovišemo novinarstvo kao profesiju i medije, kao sredstvo da se štiti javni interes od političara, moćnih ljudi...da budemo u službi građana, da budemo pravi javni servis", ističe Ivanović.

Priznanje smatra i obavezom da dnevnik "Vijesti", u uslovima koji trenutno postoje u Crnoj Gori, nastave "da prate svjetske standarde i budu u službi građana".

Ivanović o nagradi
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Crna Gora se u izvještajima međunarodnih organizacija i dalje nisko kotira po slobodi medija, a u poslednjem izvještaju američkog Stejt departmenta o ljudskim pravima, između ostalog se navodi da medijsku scenu i dalje karakterišu neriješeni napadi na novinare.

Komentarišući probleme s kojima se mediji u Crnoj Gori suočavaju, Ivanović ocjenjuje da je posle referenduma o nezavisnosti 2006. godine, umjesto "stvaranja demokratske države u kojoj bi mediji imali svoju ulogu zaštitnika javnog interesa" došlo do verbalnih i fizičkih napada na novinare.

"Ništa od tih napada nije rasvijetljeno i sve dok se ne naprave pomaci u tim istragama, ostaće ta sjenka nad novinarstvom i novinari će raditi pod tim pritiskom. Druga opasnost su političari, i ta ustaljena praksa da političari imaju ambiciju da uređuju i prave medije".

Ivanovic o stanju u medijima u Crnoj Gori
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Novinari širom svijeta se hapse, napadaju i ubijaju, a politički lideri pokušavaju da ućutkaju medije, upozoreno je tokom ceremonije uručivanja nagrada.

"Svakog dana, novinari širom svijeta su targetirani i prijeti im se. Svakog dana, bezbjednost naših novinara je ugrožena...Kako možemo da zaštitimo novinare, kada vlade širom svijeta napadaju njihov rad svakog dana, kada im prijete fizički i psihički i oduzimaju im sredstva za život, primoravajući ih da se zatvore...Uprkos tome nastavljamo da izvještavamo. Ukoliko mislimo da je sloboda medija jedan od stubova društva i da je ključna za demokratiju, onda je zaštita naših novinara odgovornost svih", rekla je vršilac dužnosti direktorke Glasa Amerike Jolanda Lopez.

Direktorka Glasa Amerike o ugroženosti novinara
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

" U trenutku kada je novinarstvo pod sve većim pritiskom, a dezinformacije preplavljuju medijski prostor i rastu nepovjerenje i polarizacija u našim društvima, sloboda medija i kvalitetno novinarstvo su važniji nego ikada", naglasila je u video obraćanju učesnicima svečanosti predstavnica za slobodu medija OEBS-a Tereza Ribeiro.

Riberio je ocijenila da su dobitnici priznanja TLN-a "svojim izvanrednim radom i hrabrošću" pozitivno uticali na medijski prostor u svojim društvima, pozivali vlasti na odgovornost, promovisali transparentnost i inspirisali druge da slijede taj primjer".

Željko Ivanović smatra da će biti potrebno dugo vremena da se normalizuju uslovi u kojima rade novinari u Crnoj Gori, a za trenutno stanje, kao i podjele u medijima, okrivljuje Demokratsku partiju socijalista (DPS), koja je bila na vlasti do 2020. godine.

Naglašava da je problematično to što političari i zvaničnici kritikuju, napadaju i iznose optužbe na račun medija a kao jedan od problema izdvaja i, kako smatra, netransparentnu vlasničku strukturu pojedinih medija. Nije međutim precizirao o kojim medijima je riječ.

"Stradaju građani koji preko tih medija dobijaju spinove, netačne informacije i propagandu, a ne ono što je suština medija, a to je da su činjenice neprikosnovene, komentar slobodan, a glavni cilj zaštita javnog interesa od zloupotreba bilo kojeg moćnika", kaže Ivanović.

Učesnici ceremonije u američkoj prijestonici upozorili su i na problem širenja dezinformacija. Ivanović vjeruje da se će Crna Gora uspjeti da se od toga odbrani, ali napominje da su za to neophodni profesionalni mediji i veća angažovanost regulatornih tijela.

Uoči dodjele nagrade Ivanoviću, crnogorski PEN centar uputio je pismo odboru za dodjelu nagrada u kojem ga je, kako se navodi, informisao o "kontroverznom sadržaju njegovih kolumni koji izaziva podjele".

O nagradama je odlučivao odbor od 20 članova, među kojima su novinari više svjetskih medija, čelnici Transatlantske liderske mreže i bivše američke diplomate.

Priznanja Transatlantske istraživačke mreže ove godine su dodijeljena su i filipinskoj novinarki i dobitnici Nobelove nagrade za mir Mariji Resi, novinarki kablovske mreže Foks Njuz Dženifer Grifin, glavnoj i odgovornoj urednici ukrajinskog onlajn lista "Kijev independent" Olgi Rudenko, posthumno Širin Abu Akleh, novinarki Al Džazire koja je u maju ubijena tokom izvještavanja na Zapadnoj obali, i Vladislavu Davidzonu, novinaru časopisa Tablet i osnivaču Odesa Rivjua.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović, koji boravi u posjeti Sjedinjenim Državama. Abazović je proteklih nedelja bio na udaru kritika dijela javnosti zbog napada na pojedine medije u Crnoj Gori koje je, bez iznošenja dokaza, povezivao sa kriminalnim klanovima.

XS
SM
MD
LG