Linkovi

Ukrajina: Rusija sahranjuje žrtve u masovnim grobnicama


ARHIVA - Pripadnici paravojnih snaga takozvane Donjecke narodne republike stojje pored vreća sa telima ukrajinskih vojnika u Marijupolju (Foto: AP Photo/Alexei Alexandrov)

Gradonačelnik opkoljenog grada Marijupolja Vadim Bojčenko rekao je da ruske trupe sahranjuju ukrajinske civile, ubijene u konfliktu, da bi zataškale "vojne zločine".

Bojčenko je ustvrdio da su Rusi sahranili stotine civila u blizini Marijupolja. Dodao je da se "tela počela da nestaju sa ulica grada", a Ruse je optužio da "kriju tragove svojih zločina i koriste masone grobnice kao jedan od instrumenata za to".

Takođe je naglasio da Rusi kopaju ogromne rovove blizu sela Manuš, 20 kilometara zapadno od Marijupolja.

"Stavljaju tela mrtvih stanovnika Marijupolja u kamione i bacaju ih u te rovove. Prikrivaju vojne zločine", rekao je Bojčenko tokom onlajn brifinga.

Na satelitskim snimcima područja blizu Marijupolja vidi se masovna grobnica koja je proteklih sedmica proširena i obuhvata 200 novih grobova, saopštila je u četvrtak privatna američka kompanija "Maxar Technologies".

Iz te kompanije je navedeno da snimci, koji datiraju od sredine marta do sredine aprila, sugerišu da je proširivanje počelo između 23. i 26. marta, te da je masovna grobnica pored postojećeg groblja u selu Manuš.

XS
SM
MD
LG