Linkovi

SAD nastavljaju da pružaju obaveštajne podatke Ukrajini i posle kadrovskih promena u Kijevu


ARHIVA - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski za vreme posete Zaporožnju (Foto: AFP/Ukranian Presidential Press Service Handout)
ARHIVA - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski za vreme posete Zaporožnju (Foto: AFP/Ukranian Presidential Press Service Handout)

Sjedinjene Države će nastaviti da obezbeđuju obaveštajne podatke Ukrajini nakon nedavnih kadrovskih promena u najužem krugu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, saopštio je Stejt department u ponedeljak.

Zelenski je smenio svog prijatelja iz detinjstva sa mesta šefa ukrajinske službe bezbednosti i još jednu blisku saveznicu, glavnu tužiteljku, u najvećoj unutrašnjoj čistki u Kijevu od početka rata, navodeći neuspeh njih dvoje u iskorenjivanju ruskih špijuna.

Zelenski je priznao da njegovo dvoje saveznika - šef službe bezbednosti SBU Ivan Bakanov i generalna tužiteljka Irina Venediktova - nisu uspeli da identifikuju "izdajnike" u svojim organizacijama.

"Mi smo u svakodnevnom kontaktu sa našim ukrajinskim partnerima... Ne ulažemo u ličnosti, mi ulažemo u institucije", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs novinarima na brifingu.

"Imamo odnos razmene obaveštajnih podataka sa našim ukrajinskim kolegama... Nastavljamo sa tim", dodao je on.

Više od 60 zvaničnika Bakanovove bezbednosne agencije SBU i tužilaštva radilo je protiv Ukrajine na teritoriji koju je okupirala Rusija, a protiv službenika za sprovođenje zakona pokrenut je 651 slučaj pod optužbom izdaje i saradnje, rekao je ranije Zelenski.

Zelenskog, koji je na svetskoj sceni slovi kao odlučni ratni vođa, pre invazije mučile su optužbe da je imenovao prijatelje i druge autsajdere na poslove koji nisu bili upućeni u njihovu dubinu.

Bakanov, prijatelj Zelenskog iz njhovih godina detinjstva na jugu Ukrajine, pomagao je u vođenju medijskog poslovanja Zelenskog tokom njegove televizijske karijere, da bi zatim predvodio kampanju u kojoj je Zelenski ubedljivo izabran.

Venediktova, pravnica koja je prošle nedelje prisustvovala sastanku u Hagu na kojem se razgovaralo o međunarodnim naporima da se procesuiraju ruski ratni zločini u Ukrajini, savetovala je Zelenskog o reformi pravosuđa otkako je ušao u politiku.

XS
SM
MD
LG