Linkovi

Nova premijerka Švedske ponovo izabrana, nekoliko dana posle ostavke


Ministarka finansija i liderka Socijaldemokratske partije Magdalena Anderšon ponovo je izabrana za premijerku Švedske 29. novembra 2021.

Prva premijerka u istoriji Švedske Magdalena Anderšon ponovo je izabrana u ponedeljak, nekoliko dana pošto je podnela ostavku zbog političkih, predizbornih previranja.

Parlament ju je izabrao za premijerku tesnom većinom glasova, drugi put za manje od nedelju dana, nakon što je predstavila plan rada manjinske vlade koju bi činile samo njene socijaldemokrate.

Bivša ministarka finansija je prvi put izabrana u sredu, ali je posle samo nekoliko sati podnela ostavku, nakon što je njen jedini koalicioni partner napustio vladu budući da je skupština usvojila opozicioni predlog budžeta.

"Kao i sve manjinske vlade, nastojaćemo da sarađujemo sa svim strankama u parlamentu i vidim dobre prilike za to", izjavila je na konferenciji za novinare Magdalena Anderšon, čija stranka drži 100 od 349 mesta u parlamentu.

"Socijaldemokrate su ubedljivo najveća stranka u parlamentu. Za nama je duga tradicija saradnje sa drugima i preduzimanja svih koraka neophodnih da bi se Švedska povela napred", poručila je poslanicima Anderšon.

Lider desičarske opozicione desničarske Umerene stranke, Ulf Kristeršon, opisao je novu administraciju kao "devetomesečnu prelaznu vladu" i ocenio da neće moći da postigne mnogo toga pre izbora koji su zakazani za septembar 2022.

Anderšon će morati da predvodi jednu od najslabijih švedskih vlada u poslednjih nekoliko decenija, i vodi politiku na osnovu budžeta koji su formulisale tri opozicione stranke, među kojima su i Švedske demokrate, koji su protivnici imigracije a čiji su uspesi na izborima u protekloj deceniji osnovni razlog aktuelnih političkih previranja u zemlji.

Socijaldemokrate su na vlasti od 2014. godine, uz podršku partija koje nemaju mnogo zajedničkih tačaka mimo želje da spreče Švedske demokrate da utiču na politiku.

Anderšon očekuju brojni izazovi. U predgrađima velikih gradova je učestalo nasilje koje izazivaju lokalne bande. Zdravstvene službe su se jedva nosile sa pandemijom i moraju da se ojačaju, dok vlada takođe treba da se bavi obećanim prelaskom na ekonomiju nulte emisije štetnih gasova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG