Linkovi

Švedski parlament izglasao nepoverenje vladi


Švedski premijer Stefan Lofven i ministarka prosvete Ana Ekstrom izlaze iz parlamenta posle glasanja 21. juna 2021. (Foto: Reuters)
Švedski premijer Stefan Lofven i ministarka prosvete Ana Ekstrom izlaze iz parlamenta posle glasanja 21. juna 2021. (Foto: Reuters)

Švedski paralment izglasao je nepoverenje vladi levog centra koju vodi premijer Stefan Lofven, što je zemlju dovelo u stanje duboke političke neizvesnosti dok se bori sa pandemijom Kovida 19.

Lofven, koji je poražen psole skoro sedam godina na vlasti, zbog plana da se smanji kontrola stanarine za novoizgrađene stanove, sada ima nedelju dana da podnese ostavku i predsedavajućem parlamenta preda zaduženje da formira novu vladu, ili pak zakaže prevremene izbore.

Dok traje blokada parlamenta, a ankete pokazuju da stranke levo i desno od centra imaju prilično ravnomernu podršku birača, politička kriza se možda neće brzo rešiti, iako ekonomisti kažu da aktuelna situacija verovatno neće imati veći uticaj na ekonomiju.

"Vlada sada ima sedam dana da odluči i održaćemo razgovore sa drugim strankama”, izjavio je Lovfen na konferenciji za novinare.

Erikson globus u Stokholomu (Foto: Wikipedia/Holger.Elgard)
Erikson globus u Stokholomu (Foto: Wikipedia/Holger.Elgard)

"Važno je samo ono što je najbolje za zemlju. Radićemo što brže možemo”, rekao je premijer.

Nacionalistička stranka Švedske demokrate je pozvala na glasanje pošto je bivša komunistička Levičarska partija povukla podršku vladi Lofvenovih socijaldemokrata zbog reforme kontrole stanarine, koja je važno pitanje za mnoge birače.

Za izglasavanje nepoverenja vladi bilo je potrebno 175 od 349 glasova u parlamentu, a predlog je podržao 181 poslanik.

63-godišnji Lofven je prvi švedski premijer kome je izglasano nepoverenje na osnovu predloga opozicije. Švedska je članica EU i ima oko 10 miliona stanovnika.

Još se ne zna kome će se predsedavajući parlamenta obratiti da formira novu vladu ukoliko Lofven podnese ostavku imajući u vidu sastav parlamenta, ali ankete pokazuju da ni prevremeni izbori možda neće doneti jasnu situaciju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG