Linkovi

Evropska komisija: Populisti nisu pobedili


Dečak maše zastavom EU u Briselu
Dečak maše zastavom EU u Briselu

Predviđanja da u evropskoj politici nakon tek okončanih izbora više ništa neće biti ko prije, obistinila su se u velikoj mjeri. U Evropskom parlamentu, jedinoj instituciji Unije čije članove direktno biraju Evropljani, tradicionalno najjače stranke narodnjaci i socijal-demokrati, više neće biti u stanju da, formiranjem "velike koalicije" sami upravljaju politikom na evropskom nivou.

Nakon duge neprospavane noći očekivanja i strepnje da će se ostvariti mračna predviđanja ultra desnih o izborima kao kraju Evropske unije, u Evropskoj komisiji osjetili potrebu da naglase da desničari ipak nisu pobedili.

"Ne, populisti nisu osvojili ove izbore, suprotno njihovim mračnim obećanjima, pro-evropske snage širom političkog spektra su pobjednici. Oni koji su pobijedili na izborima su oni koji žele da rade u Evropi i za Evropu, a ne oni koji žele da je unište", rekao je Margaritis Šinas, portparol Evropske komisije.

Vjeruje se da je mogući novi predsjednik Evropske komisije šef narodnjaka u EP.

"Imamo izlaznost od oko 50 procenata i to je velika pobjeda za evropsku demokratiju. Ljudi su glasali, odlučili budućnost našeg kontinenta. Za evropske narodnjačke partije današnji dan nije dan pobjede, jer gubimo mjesta, ali jeste dan za zadovoljstvo jer smo opet prva politička grupa EP. Kada je riječ o budućnosti, obećao sam stabilnost a sada kažem i ovo - nema nikakve šanse da sarađujemo sa partijama koje ne vjeruju u evropski projekat, nećemo da sarađujemo sa ekstremistima ni sa lijeva ni sa desna", rekao je Manfred Veber, kandidat narodnjaka za predsednika Evropske komisije.

Poseban problem će narodnjaci imati sa svojim Viktorom Orbanom, koji se otima kontroli, evropskoj politici a u isto vrijeme odnosi ubjedljivu pobjedu u Mađarskoj. I pored različitih kritika, najizvjesniji saveznik narodnjaka je onaj dosadašnji, koji, poput njih, takođe bilježi gubitak poslaničkih mjesta.

Frans Timermans
Frans Timermans

"Moja politička porodica je izgubila neka mjesta u parlamentu, zato treba da budemo skromni i jasni kakav će da nam bude program. Ali sam, uz to i optimističan, na osnovu onog što sam čuo širom Evrope posljednjih mjeseci: moramo se suočiti sa klimatskim promjenama, žele da se sa socijalnom nepravdom borimo na evropskom nivou, da velike korporacije počnu da pošteno plaćaju poreze, da zajedno rješavamo probleme koje više ne možemo da riješimo na nacionalnom nivou", kaže kandidat socijaldemokrata Frans Timermans.

Najveći dobitnici izbora, na koje se odazvao rekordan broj glasača širom Evrope, su Zeleni što se objašnjava sve snažnijom sviješću građana o klimatskim promjenama i potrebi da se one, ako ne zaustave, onda barem uspore koliko god je to moguće.

Ostaje još otvorena mogućnost različitih, širokih koalicija - najprirodnija i najviše očekivana je ona između narodnjaka, socijaldemokrata i liberala i Zelenih. Ne bez strepnje, se očekuje i moguća koalicija, transnacionalni savez ultra desnih. U slučaju njegovog nastanka, bio bi druga po veličini politička grupacija u Evropskom parlamentu, što bi, vjeruje se, pored ostalog, otežalo i poziciju kandidata i potencijalnih kandidata na Zapadnom Balkanu.

Rezultati izbora za Evoprski parlament

U Njemačkoj, čija politika daje najjači ton Briselu, centristi kancelarke Angele Merkel CDU su izgubili 7 posto podrške, kao i njihov česti koalicioni partner sa lijevog centra, čija je podška sa prijašnjih 27, pala na 15 i po procenata. U isto vrijeme, desni populisti Alternative za Njemačku iako su sinoć do,bili oko 10 posto glasova, što je više nego na izborima 2014. prolaze losije nego što su se nadali prema predizbornim anketama.

Marin Le Pen
Marin Le Pen

U Francuskoj hladan tuš za predsjednika Makrona - nacionalisti Mari
Le Pen su dobili 24 posto u odnosu na Makronovih 22 i po posto glasova
Francuza, što u Jelisejskoj palati opisuju razočaravajućim ali ipak, govoreći samo o podršci Macronovom liberalnom pokretu, dobrim rezultatom.

U Velikoj Britaniji tek formirana Stranka Bregzita Najdžela Faraža je po svemu sudeći dobila najveće povjerenje Britanaca - više od 32 odsto glasova, uz pad podrške konzervativcima i laburistima je jasan rezultat preduge, konfuzne britanske drame oko izlaska iz EU.

Jasnu pobjedu u Mađarskoj odnijela je desničarska stranka premijera
Viktora Orbana, sa 52 posto glasova ona u Brisel, u Evropski
parlament, šalje 13 od ukulpno 21 zastunika koliko mađarskoj pripada
u tom tijelu.

Mađarski premijer zato na evropskom nivou najavljuje "novu eru protiv migracije", računajući, pored ostalih, i na savezništvo sa istomisljenicima iz Italije, partijom Matea Salvinija, koji takođe bilježe porast povjerenja
Italijana. Ukoliko se krajnja desnica Evrope udruži, biće druga po
veličini politička snaga Unije.

Lider desničarske Lige za sever Mateo Salvini
Lider desničarske Lige za sever Mateo Salvini

U Španiji su socijalisti pobjednička stranka sa 32 posto glasova,
dok je u Grčkoj premijer Cipras mandat ponudio parlamentu, nakon
što je rivalska Nova Demokratija osvojila 33 i po u odnosu na 20
posto njegove Sirize.

XS
SM
MD
LG