Linkovi

Vlada Srbije donela preporuke za štednju struje; Vučić: Teško leto, teža jesen i najteža zima


ARHIVA - Zgrada Doma Narodne skupštine Republike Srbije osvetljena dekorativnom rasvetom, 24. aprila 2019. Jedna od mera vlade za štednju struje biće i gašenje dekorativne i racionalnije korišćenje druge javne rasvete. (Foto: VOA/Veljko Popović)
ARHIVA - Zgrada Doma Narodne skupštine Republike Srbije osvetljena dekorativnom rasvetom, 24. aprila 2019. Jedna od mera vlade za štednju struje biće i gašenje dekorativne i racionalnije korišćenje druge javne rasvete. (Foto: VOA/Veljko Popović)

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije saopštilo je u utorak da je usvojilo predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

Кada je reč o lokalnim samoupravama, organima državne uprave, državnim preduzećima, javnim ustanovama i privredi, predlog preporuka su racionalnija upotreba javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima i korišćenje LED rasvete.

Preporučuje se i zamena stolarije i generalno unapređenje energetske efikasnosti, postavljanje solarnih panela, prelazak sa grejanja na struju na drugi vid grejanja i korišćenje toplotnih pumpi, što bi trebalo da omogući smanjenje potrošnje energije za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Svim javnim preduzećima preporučuje se da naprave plan uštede potrošnje, a da javna preduzeća u energetskom sektoru naprave i planove za smanjenje gubitaka distributivne i prenosne mreže", navodi se u saopštenju, koje prenosi FoNet.

Domaćinstvima se preporučuje racionalnije korišćenje pre svega električne energije, dodaje se u saopštenju i najavljuje da će Ministarstvo uputiti molbu EPS da opširnije mogućnosti za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za domaćinstva dostavlja uz račune za utrošenu energiju.

Predlog preporuke je i da EPS stimuliše štednju kroz dodatne popuste za kupce koji smanje mesečnu potrošnju u odnosu na isti mesec prethodne godine. Takođe, jedan od predloga preporuka je i podizanje javne svesti o važnosti energetske efikasnosti, racionalne upotrebe energije i korišćenja obnovljivih izvora energije sa ciljem smanjenja potrošnje.

Preporuka medijima: Promovisati štednju

Ministarstvo je preporučilo Radioteleviziji Srbije i drugim medijima koji poseduju nacionalnu frekvenciju da preduzmu neophodne mere kako bi se racionalnije trošila energija i povećala energetska efikasnost.

Ministarstvo preporučuje da televizije emituju promotivne spotove iz oblasti energetske efikasnosti i racionalne upotrebe energije, a da u terminima povećane gledanosti obezbede učešće stručnjaka koji će savetima i informacijama uticati na podizanje svesti o potrebi energetske tranzicije.

Preporuka je i da se sprovode druge promotivne aktivnosti radi podizanja svesti o povećanju energetske efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

Vučić ugasio svetla i frižider u Predsedništvu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ugasio sva svetla na spratu gde mu se nalazi kabinet i isključio frižider, kako bi doprineo štednji električne energije.

Radimo na merama koje ćemo preduzeti radi uštede struje u domaćinstvima i privredi, rekao je Vučić novinarima, prenosi FoNet.

Biće teško leto, još teža jesen, a najteža zima, rekao je Vučić, uz ocenu da je najveći problem Srbije energetika.

Razgovaramo sa "divnim kineskim partnerima" o uvozu uglja, izjavio je Vučić.

On je rekao da Srbija, odbijanjem da uvede sankcije Rusiji, pokazuje svoju ozbiljnost i čvrstinu. Ne razmišljamo o promeni naše politike, bez obzira na pritiske, izjavio je Vučić.

XS
SM
MD
LG