Linkovi

Dolar se izjednačio sa evrom posle dve decenije, dalji pad evropske valute očekivan


ARHIVA - Novčanica od jednog dolara i kovanice evra i evro centi (Foto: AP/Michael Probst)
ARHIVA - Novčanica od jednog dolara i kovanice evra i evro centi (Foto: AP/Michael Probst)

Evro se neznatno oporavio pošto je u utorak ujutro u jednom trenutku pao na najniži nivo u poslednje dve decenije i izjednačio se po vrednosti sa američkim dolarom, usled zabrinutosti investitora da bi energetska kriza u regionu mogla da izazove recesiju u evropskom bloku.

Jedan evro trenutno vredi 1,00005 dolara, što je i dalje najniže od decembra 2002.

“Što se tiče berze, dve valute su se izjednačile”, izjavio je Mazen Isa, stručnjak kompanije TD Sekjuritis (TD Securities) u Njujorku.

“Deluje da su prognoze za evro veoma mračne”, dodao je Isa, navodeći da bi zajednička evropska valuta mogla da padne na 85 ili 90 centi za evro.

Dolar jača u odnosu na evro usled očekivanja da Federalne rezerve, američka centralna banka, ima više prostora da podiže osnovne kamatne stope u odnosu na svoje evropske saveznike, koji se suočavaju sa mnogo većim izazovima kada je reč o ekonomskom rastu.

Zabrinutosti da bi Evropa mogla da uđe u recesiju povećale su se otkad je Severni tok 1, najveći gasovod koji doprema ruski gas, u ponedeljak prestao da radi zbog redovnog godišnjeg održavanja. Vlade, tržišta i kompanije su zabrinuti da bi zatvaranje gasovoda moglo da se oduži zbog rata u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG