Linkovi

Američki bombarderi, u znak podrške, nadletali NATO članice na Balkanu


Američki bombarder B-52 Stratofortres nadleće Skoplje (Foto: AP Photo/Boris Grdanoski)
Američki bombarder B-52 Stratofortres nadleće Skoplje (Foto: AP Photo/Boris Grdanoski)

Par američkih strateških bombardera B52 nadletalo je u ponedeljak Crnu Goru i još tri članice NATO-a u regionu - Hrvatsku, Albaniju i Severnu Makedoniju - u znak podrške u svetlu ruske agresije u Ukrajini, prenosi agencija Asošijeted pres.

Bombarderi su leteli iznad crnogorske obale, Dubrovnika, sedišta vlade u Skoplju i trga Skenderberg u Tirani. Na Balkanu i Jadranu povećana je vojna, obaveštajna i propagandna aktivnost Moskve, koja smatra da je to područje od strateškog interesa zbog pristupa Mediteranu, navodi AP.

"Cilj svakog nadletanja je da se pokaže američka posvećenost NATO saveznicima i partnerima u jugoistočnoj Evropi. Uz to, građani imaju priliku da slikaju, snimaju i uživaju u nadletanju letelica", saopšteno je iz američkih Vazduhoplovnih snaga.

Nadletanje ogromnih bombardera gledali su turisti u Crnoj Gori i u Dubrovniku, kao i građani okupljeni na trgovima u Skoplju i Tirani. Neki su mahali američkim zastavama.

Severna Makedonija se poslednja na Balkanu - 2020. godine pridružila NATO-u, dok je Crna Gora postala članica 2017. godine, obje uprkos snažnom protivljenju Rusije.

Dva bombardera "B-52 Stratofortres" deo su 23. bombaške eskadrile koja trenutno deluje iz vojne baze Ferford u Velikoj Britaniji. SAD su od 2018. godine izvele više od 200 nadletanja bombardera sa saveznicima i partnerima.

To je obuhvata i nedavne letove bombardera B-1B Lanser iznad skandinavskog, baltičkog i crnomorskog regiona u maju, kao i nadletanje Severne Makedonije u junu. U junu, bombarderi Stratofortres nadletali su Arktički okean, a kasnije učestvovali u najvećim godišnji vojnim vežbama u Baltičkom moru "BALTOPS".

U Litvaniju je u ponedeljak uplovio brod američke mornarice "USS Kearsarge" - najveći ratni brod koji je posetio tu zemlju koja se graniči sa Poljskom, članicom NATO-a, i Belorusijom, saveznicom Moskve.

NATO misija u Litvaniji saopštila je u ponedeljak da je prošle nedelje četiri puta slala avione da identifikuju i isprate ruske ratne letelice, koje su prekršile pravila međunarodnog vazdušnog prostora.

XS
SM
MD
LG