Linkovi

Vučić tvrdi da se spremaju ubijanja Srba na severu Kosova


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, arhivska fotografija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, arhivska fotografija

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se "priprema ubijanje naših ljudi na severu Kosova, pod plaštom borbe protiv kriminala", prenosi Fonet.

"Upozoravam ih da to ne čine. Mi nećemo nikoga da ubijamo, potrebni su nam mir i stabilnost", rekao je Vučić.

Vučić je onima koji govore o "neutralizaciji kriminalnih struktura" poručio da "ne pokušavaju da hapse i ubijaju na severu Kosova".

"Za njih je kriminalac svako ko je slobodoljubiv", izjavio je Vučić i dodao da se nikome neće dozvoliti da otvara vatru na policajce i vojsku na teritoriji centralne Srbije, pa ni NATO-u.

Predsednik Srbije treba da se sastane sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu 18. avgusta, nakon tenzija na severu Kosova izazvanih odlukom prištinskih vlasti da počnu da primenjuju propise o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata i promeni registarskih tablica. Primena odluke je, nakon intervencije međunarodne zajednice, odložena do 1. septembra.

Vučić najavljuje Vladu do kraja avgusta

Predsednik Srbije izjavio je da će se mandatar za sastav nove Vlade Srbije znati "dan ili dva posle sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem "18. avgusta u Briselu, prenosi Fonet.

Kako je rekao, "mandatar neće dugo da radi svoj posao", odnosno brzo će predložiti Vladu.

"Mislim da će pre kraja avgusta da bude u Skupštini. Inače, rok za sastav Vlade je 2. novembar. Da li će da bude 28. ili 29, važno da bude dobra Vlada", poručio je Vučić.

On je dodao da će u toku dana razgovarati sa predsednikom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem "potencijalnim koalicionim partnerom".

Konstitutivna sednica Skupštine održana je 4. avgusta, i od tog datuma je počeo da teče rok od 90 dana za formiranje Vlade.

Vučić je, kada je polagao zakletvu, rekao da će Vlada biti formirana do kraja jula.

Parlamentarni izbori održani su 3. aprila i ovo je jedan od najdužih perioda za formiranje Vlade.

U nedostatku zvaničnih informacija, u javnosti se spekuliše o tome ko će biti premijer, a ko ministri.

Prema saznanjima lista Danas, aktuelni ambasador Srbije u SAD Marko Đurić mogao bi da bude predsednik Vlade, dok bi sadašnja premijerka Ana Brnabić dobila bi mesto ministarke spoljnih poslova. Danas piše da su to rezultati konsultacija unutar SNS, koje su počele ove nedelje. Ta stranka će predložiti mandatara na osnovu većine koju ima u Skupštini.

Još nije potvrđeno da li će dosadašnji koalicioni partner naprednjaka, SPS, biti u novoj Vladi. Lider socijalista Ivica Dačić se ranije izjasnio da bi želeo nastavak saradnje, ali da to zavisi od SNS.

XS
SM
MD
LG