Linkovi

Pred konstitutivnu sednicu parlamenta: Kako će izgledati Skupština Srbije


Arhiva - Sednica Skupštine Srbije u Domu Narodne skupštine.
Arhiva - Sednica Skupštine Srbije u Domu Narodne skupštine.

Gotovo četiri meseca nakon održavanja izbora za zakonodavno telo Srbije i nakon pet krugova ponavljenog glasanja na izbornom mestu u selu Trnovac, na jugu Srbije, za sledeću nedelju zakazana je konstitutivna sednica novog saziva parlamenta, nakon čega bi Srbija trebalo da dobije i novu Vladu.

Od 18 izbornih lista koje su učestvovale u trci za poslanička mesta, u skupštinskim klupama naći će se predstavnici njih 12, što je za čak pet više od prethodnog saziva Skupštine, a isto kao nakon izbora 2016.

Prema podacima koje je predstavio Otvoreni parlament, sajt nevladine organizacije CRTA specijalizovan za praćenje rada Skupštine, najviše poslanika imaće lista Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve, 120, od čega će Srpska napredna stranka pojedinačno imati 98 mandata.

Opoziciona lista "Marinika Tepić - ujedinjeni za pobedu Srbije" imaće 38 mesta, od čega Stranka slobode i pravde ima 17 sedišta.

Lista "Ivica Dačić - premijer" će imati 31 poslaničkog mesto, od čega vodeća stranka te liste, Socijalistička partija Srbije, ima 22 svoja glasa.

Isti broj - 31 - imaće i lista NADA, dok Moramo ima 13, lista predvođena Boškom Obradovićem i Dverima 10.

Milica Đurđević i Zavetnici imau takođe 10 mesta, koalicija mađarskih stranaka pet mesta, sandžački Muftijin amanet tri, Zajedno sa Vojvodinu dva mesta, koliko ima i SDA Sandžaka.

Podaci govore da će u budućem paramentu manje zastupljeni pol biće žene, pri čemu za malo nije dostignut željeni cilj od 40 odsto učešća žena u poslaničkim klupama. Poslanici će činiti 61,6 odsto novog saziva, a poslanice 38,4.


Najbrojniji će biti poslanici rođeni između 1970. i 1979. godine, a ukupna prosečna starost je 47,1 godina. Poslanika i poslanica mlađih od 30 godina je 14, navodi Otvoreni parlament.

Po regionima, najveći broj poslanika ima prebivalište na teritoriji Beograda, ukupno čak 42 odsto. Sledeći po zastupljenosti je Južnobački okrug, sa 12 odsto, dok je a trećem mestu Raški okrug, sa 5,2 odsto.

Kada je reč o dosadašnjem poslaničkom iskustvu, 117 poslanika i poslanica prvi put će se naći u poslaničkim klupama, dok 132 već ima prethodno iskustvo. Najveći broj mandata do sada, osam, imaju poslanici Veroljub Arsić, Igor Bečić i Aleksandar Čotrić, objavio je Otvoreni parlament.

Kada je reč o zanimanju, najviše poslanika dolazi iz oblasti ekonomije i prava, a u prvih pet su još i prosveta, inženjerstvo, medicina i političke nauke.

Skupštinu Srbije čini 250 poslanika.

Nova Vlada

Podsetimo, prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je sa predstavnicima parlamentarnih stranaka okončao konsultacije o imenovanju mandatara sa sastav nove Vlade, Srbija bi novu izvršnu vlast trebalo da dobije početkom avgusta.

Vučić je govorio nakon tri dana konsultacija naglasio da su mu predstavnici SNS-a rekli da bi razgovori SNS-a i SPS-a trebalo da počnu.

"Obavestili su me da već imaju većinu u skupštini Srbije, ali da ta većina se kreće od 130 do 160 narodnih poslanika. Ja sam zamolio da kada budu sigurni koliku većinu imaju, kada završe svoje razgovore, da me obaveste o tome da bih mogao u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima mandat da poverim licu koje predloži SNS", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ujedno i predsednik SNS-a.

XS
SM
MD
LG