Linkovi

Vučić položio zakletvu, najavio novu Vladu do kraja jula


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je zakletvu pred starim sazivom Skupštine Srbije za drugi predsednički mandat (Fonet)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je zakletvu pred starim sazivom Skupštine Srbije za drugi predsednički mandat (Fonet)

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je zakletvu za drugi petogodišnji predsednički mandat, pred starim sazivom Skupštine Srbije. Nova Skupština još nije konstituisana, jer nisu proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora od 3. aprila, zbog ponavljanja glasanja u Velikom Trnovcu.

Posebnoj sednici parlamenta, kojoj je predsedavao predsednik stare Skupštine Ivica Dačić, prisustvovali su i članovi tehničke Vlade Srbije, rukovodstvo Republike Srpske na čelu sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, patrijarh SPC Porfirije i predstavnici drugih crkava i verskih zajednica, strane diplomate među kojima i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, bivši predsednici Milan Milutinović i Tomislav Nikolić.

U obraćanju posle polaganja zakletve, Vučić je govorio o poziciji Srbije u kontekstu rata u Ukrajini, istakao da će Srbija ostaje na evropskom putu, najavio da će nova Vlada biti formirana do kraja jula i da će "morati da se bavi sankcijama". Dodao je da će raditi na poboljšanju odnosa sa BiH i Hrvatskom i da će nastaviti da podržava Republiku Srpsku.

"I Dojstojevski i Šekspir i Gete i Hemingvej"

Vučić je rekao je da će mu prioriteti u novom mandatu biti kao i do sada - "mir, stabilnost, sloboda u odlučivanju, Evropa, rad, rad i rad".

Konstatovao je da je napad na Ukrajinu prekretnica u međunarodnim odnosima.

"Sa jedne strane, Rusija je htela prekid širenja NATO-a i zapadne dominacije i meke moći, sa druge strane Zapad želi očuvanje dominacije u svetu i poziva se na kršenje međunarodnog javnog prava. Činejnica je da je napadom na Ukrajinu prekršeno međunarodno javno pravo, ali i činjenica da su protagonisti u drugim slučajevima bile upravo neke zapadne sile. Naša zemlja je bombardovana 1999. bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, a da nije okupirala nijednu drugu. Našoj zemlji je otimana, uprkos Rezoluciji 1244, i dalje nam otimaju nam deo naše teritorije tvrdeći da su u pravu. Ako mi kažemo drugačije, onda nismo za budućnost, nismo demorkate, bavimo se prošlošću", rekao je predsednik Srbije.

Istakao je da su u Srbiji dobrodošli i "Dostojevski i Šekspir i Gete i Hemingvej" i da nema ni "antizapadnog ni rusofobnog ponašanja".

Nova vlada do kraja jula

Vučić je rekao da se nada da će "parlament uskoro biti konstituisan" i da je formiranje nove Vlade veoma značajno zbog "teške situacije u kojoj se nalazimo".

"Moramo da se bavimo i novim sankcijama i novim čudima, kojima možda opet moramo da budemo oštećeni i moraćemo da molimo evropske partnere da ne budemo oštećeni. Očekujem da nova vlada bude formirana do kraja jula".

Najavio je da će početi sa konsultacijama sa predstavnicima parlamentarnih stranaka čim se konstituiše nova Skupštna. Rok za formiranje Skupštine je 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, a od momenta kada se formira parlament teče rok od 90 dana za formiranje Vlade.

"Moramo da se borimo za kompromis o Kosovu"

Predsednik je ponovio da Srbija ostaje na evropskom putu.

"Evropa nam služi kao poštapalica, nešto što napadamo, ali i razmišljamo koliko ćemo pomoći da tražimo. Ne mislim da su uvek fer prema nama, pre svega zbog političkih zahteva, ali nismo ni mi fer prema njima - lako nam je da uzimamo pare poreskih obveznika EU, a ni hvala im ne kažemo. Evropa ne treba da bude poštapalica, nego naš put. Moraćemo da radimo na vladavini prava, medijskim slobodama", kazao je Vučić.

Govoreći o Kosovu, istakao je da će to pitanje "biti još teže za Srbiju zbog ukrajinske krize".

"Moramo da se borimo za kompromise. Moramo da čuvamo naš narod za Kosovu i Metohiji, da brinemo za stare i decu koji žive na Kosovu i Metohiji, koji i dalje govore srpski jezik i zato moramo da tragamo za kompromisom".

O vojnoj neutralnosti, odnosima u regionu

"Srbija će čuvati svoju vojnu neutralnost. Svuda oko nas je NATO, Srbija je kao ostrvo, što neki predstavljaju kao problem. A šta je problem što ćemo biti u stanju da čuvamo svoju zemlju, ne želimo da pripadamo nekom vojnom bloku. Srbija danas ima više finansijske snage da sačuva svoju zemlju i ne možemo da budemo lak plen kao 1999.", rekao je Vučić.

Poručio je da će Srbija nastaviti da podržava Republiku Srpsku, a da će sa "Bošnjacima pokušati da grade dobre i prijateljske odnose, bez obzira na to što ne prihvataju uvek ispruženu ruku".

Vučić je rekao da treba da se poboljšaju odnosi Beograda sa Zagrebom i Sarajevom i da će "vrata Beograda uvek biti otvorena za dobra razgovor, ali da će uvek štititi poštovanje Dejtonskog sporazuma, Ustava i integriteta BiH i da će uvek biti uz Republiku Srpsku".

Specijalna sednica Skupštine Srbije završena je oko podneva, a Vučić se potom uputio u Predsedništvo Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispred Skupštine Srbije uoči svečanog polaganja zakletve za drugi petogodišnji mandat na toj funkciji (Fonet)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispred Skupštine Srbije uoči svečanog polaganja zakletve za drugi petogodišnji mandat na toj funkciji (Fonet)

Vučić se pred ceremoniju polaganja zakletve obratio okupljenim građanima ispred Skupštine Srbije.

"Kao predsednik neću se ponašati da samoudovoljavam ljudima, već ću raditi u najboljem interesu građana Srbije. To znači da se nekada nećete slagati sa mojim odlukama, ali to znači da ćemo čuvati zemlju, mir, stabilnost, Kosovo i Metohiju...U uslovima svetske krize, da pokažemo da smo zemlja normalnih ljudi u kojoj nećemo proterivati ni Čajkovskog ni Dostojevskog, a da nastavljamo svojim evropskim putem".

Protest dela opozicije: Vučić politička kukavica

Pojedine opozicione stranke i građani protestovali su ispred Skupštine tokom polaganja zakletve Aleksandra Vučića, a nakon ceremonije održali su i konferenciju za novinare.

Oni su ocenili da je Vučić "politička kukavica" jer nije smeo da položi zakletvu pred novim sazivom parlamenta, u kojem će se naći i poslanici opozicije.

„Ovo nije skupština već farsa, ovo je Glavni odbor Srpske napredne stranke sa njihovim satelitima“, rekao je funkcioner Demokratske stranke Srđan Milivojević, prenosi N1.

Opozicioni protest na platou ispred Skupštine Srbije uoči svečanog polaganja zakletve predsednika Srbije Aleksandra Vučića (Fonet)
Opozicioni protest na platou ispred Skupštine Srbije uoči svečanog polaganja zakletve predsednika Srbije Aleksandra Vučića (Fonet)

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da "prvi put u istoriji" Srbije predsednik polaže zakletvu pred raspuštenim sazivom parlamenta koji je po njegovim rečima, nelegitiman jer je izbore 2020. godine opozicija bojkotovala.

Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd rekao je da se proglašenjem konačnih rezultata parlamentarnih izbora i izborom nove Vlade odugovlači "u nedogled" jer kako je rekao, Vučić tako "kupuje vreme jer nema vlast kakvu želi".

XS
SM
MD
LG