Linkovi

Četiri ključne izborne trke u Viskonsinu i Minesoti - pred kongresne izbore


ARHIVA - Kandidat za republikanskog guvernera Viskonsina Tim Majkls, govori dok ga bivši predsednik SAD Donald Tramp posmatra tokom mitinga u Vakiši, u Viskonsinu, 5. avgusta 2022.
ARHIVA - Kandidat za republikanskog guvernera Viskonsina Tim Majkls, govori dok ga bivši predsednik SAD Donald Tramp posmatra tokom mitinga u Vakiši, u Viskonsinu, 5. avgusta 2022.

Birači u državama, među kojima su i Viskonsin i Minesota, birali su kandidate za Kongres SAD i druge funkcije u utorak na stranačkim izborima, što je bio još jedan test uticaja bivšeg predsednika Donalda Trampa u Republikanskoj partiji, uoči izbora za Kongres na sredini predsedničkog mandata - 8. novembra.

Vermont i Konektikat takođe su održali takmičenja za nominacije, dok je Minesota održala specijalne izbore za svoj upražnjeni 1. kongresni okrug.

Slede četiri ključne trke:

Izbori za republikanskog kandidata za guvernera Viskonsina

U završnici trke za nominaciju za republikanskog kandidata za guvernera Viskonsina to je postala još jedna bitka između Trampa i njegovog bivšeg potpredsednika Majka Pensa.

Tramp je u junu podržao vlasnika građevinske kompanije Tima Majklsa i prokrenuo trku u kojoj je do tada vodila bivša zamenica guverenera Rebeka Klifiš, koju je Pens podržao u julu.

Majkls je u utorak pobedio Klifiš, prema kompaniji za istraživanje javnog mnjenja Edison Research. Bila je to treća ovogodišnja trka visokog profila u kojoj su Pens i Tramp podržali različite kandidate. U prethodnim takmičenjima, guverner Džordžije kog je podržavao Pens Brajan Kemp osvojio je stranačku nominaciju za svoju kandidaturu za reizbor, dok je Kari Lejk, bivša voditeljka vesti, koju podržava Tramp, osvojila republikansku nominaciju u trci za guvernera Arizone.

Pens, koji kao i Tramp razmišlja da se kandiduje za predsednika 2024. godine, nedavno se ogradio od Trampovih ponovljenih lažnih tvrdnji da su izbori 2020. pokradeni.

Demokratski primarni izbori za senatora u Viskonsinu

U trci da bi dobila priliku da izazove republikanskog senatora Rona Džonsona, zamenica guvernera Viskonsina Mandela Barns, progresivna političarka koju podržava američka senatorka Elizabet Voren, lako je osvojila nominaciju demokrata pošto je njen vodeći rival, umereni demokrata, ispao iz trke krajem jula. Fokus se sada pomera na sposobnost Barnsove da se dopadne umerenim glasačima u trci protiv Džonsona, što bi mogla da bude jedna od najneizvesnijih trka za Senat u novembru, koja b i ujedno mogla da ima i najveće posledice po ishod u tom domu Kongresa.

Republikanski primarni izbori za guvernera Minesote

Bivši senator savezne države Minesota Skot Džensen, koji je obećao da će pokušati da zabrani većinu abortusa u državi, osvojio je nominaciju Republikanske stranke u trci za guvernera.

Uprkos tome što je Vrhovni sud SAD poništio slučaj Rou protiv Vejda, abortus je prema državnom zakonu i dalje legalan u Minesoti. Džensen je nedavno rekao da podržava pravo na abortus u slučajevima silovanja ili incesta.

Džensen, lekar koji je doveo u sumnju ozbiljnost kovida 19, suočiće se u novembru sa demokratskim guvernerom Timom Valcom, koji se smatra potencijalno ranjivim na izborima.

Vanredni izbori za Kongres u Minesoti

Demokrate se suočavaju sa teškim zadatkom da osvoje mesto u Predstavničkom domu SAD koje je ostalo upražnjeno kada je u februaru preminuo republikanski kongresmen Džim Hegedorn.

Uoči vanrednih izbora u utorak, republikanac Bred Finsted, bivši zvaničnik za poljoprivredu u Trampovoj administraciji, bio je ispred demokrate Džefa Etingera sa 46 odsto prema 38 odsto, prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja koje je poslednje nedelje jula sproveo Survey USA.

Politički posmatrači kažu da bi trka mogla da bude nezivesna pošto je Etinger, bivši izvršni direktor prehrambene kompanije "Hormel fuds" (Hormel Foods), vrlo rano uložio velika sredstva u televizijske oglase tvrdeći da ga njegovo poslovno iskustvo čini pravom osobom da reši problem u vezi sa nekontrolisanim povećanjem cena hrane.

XS
SM
MD
LG