Linkovi

"Porota nije razmatrala da optuži policajce za ubistvo Brijane Tejlor jer tužilaštvo to nije predložilo"


Brijana Tejlor ubijena je u svom stanu u policijskoj akciji u martu ove godine (Foto: AP/Darron Cummings)
Brijana Tejlor ubijena je u svom stanu u policijskoj akciji u martu ove godine (Foto: AP/Darron Cummings)

Jedan od članova Velike porote u Kentakiju, koja je odlučivala o podizanju optužnica protiv policajaca, koji su u martu usmrtili Brijanu Tejlor u njenom stanu, rekao je da porota nije razmatrala da optuži policajce za ubistvo, jer tužilaštvo nije tako predstavilo slučaj.

Afroamerikanka Brijana Tejlor je ubijena tokom policijske akcije u njenom stanu. Nijedan od trojice policajaca nije optužen za ubistvo, jer je tako odlučila Velika porota. Nakon što je razmatrala slučaj, preporučila je podizanje optužnice za policajca Breta Henkisona za "ugrožavanje života", za šta je zaprećena kazna od 5 godina zatvora.

Porotnik čiji identitet nije otkriven, progovorio je javno o slučaju pošto je okružni sudija odobrio da otkrije javnosti detalje iz rasprave Velike porote.

Advokat Kevin Glogover preneo je saopštenje anonimnog porotnika u kojem kaže da državni tužilac Kentakija Danijel Kameron Velikoj poroti uopšte nije predložio da policajci budu optuženi za ubistvo, već je samo predložio da policajac Henkison bude optužen za ugrožavanje života.

Tužilac Kameron je prokomentarisao odluku sudije da odobri porotniku da se obrati i rekao da se na to neće žaliti. Takođe je istakao da je od Velike porote tražio da razmotri one optužbe koje je bilo moguće dokazati prema aktuelnim zakonima Kentaktija.

"Optužbe za koje nema dokaza i koje nisu održie nisu fer ni prema kome", rekao je Kameron.

Advokat porodice Brijane Tejlor Bendžamin Kramp je u u pisanoj izjavi naveo da bi nezavisni tužilac trebalo da traži novi pretres i da u ovom slučaju tužilac Kameron nije tražio pravdu za Brijanu Tejlor.

Brijana Tejlor i njen dečko Kenet Voker spavali su kada je policija upala u njen stan, u potrazi za njenim bivšim dečkom, osumnjičenim narko dilerom.

Voker, koji je ranjen u razmeni vatre sa policijom, rekao je da su pomislili da je reč o pljačkašima jer se policija nije predstavila.

On je zato pucao na policajce i ranio jednog, a oni su zauzvrat ispalili 32 metka od kojih je šest pogodilo i usmrtilo Brijanu Tejlor.

Ovaj slučaj pokrenuo je proteste u Luivilu, Kentakiju, ali i širom SAD.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG