Linkovi

Potraga za preživelima u ukrajinskom tržnom centru; Makron: Rusiji se ne može dozvoliti da pobedi


Spasioci pretražuju ruševine tržnog centra u Kremenčuku
Spasioci pretražuju ruševine tržnog centra u Kremenčuku

KIJEV - Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u utorak da se Rusiji ne sme dozvoliti da pobedi u ratu u Ukrajini, da će zapadne sile da podržavaju Kijev koliko god je potrebno i da su spremne da pojačaju napore da sankcionišu izvoz ruskih energenata.

Makron je na konferenciji za novinare na kraju samita G7 rekao da je jasno da je isključivi cilj Moskve da pokuša da primora Ukrajinu da se preda.

"Zaista se nadam da se sukob može okončati do kraja godine, sa sigurnošću i željom, a to je da Rusija ne može i ne sme da pobedi", poručio je Makron.

U Ukrajini, vatrogasci i vojska pretražuju ruševine tržnog centra u Kremenčuku koji je Rusija bombardovala u ponedeljak. Najmanje 18 ljudi je poginulo, 25 je ranjeno, a 36 se za sada vodi kao nestalo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da je unutra bilo oko 1.000 ljudi. Napad su osudile UN i zapadne zemlje.

Članovi porodica nestalih okupili su se u hotelu preko puta bombardovanog tržnog centra, jugoistočno od Kijeva.

Lideri Grupe 7, koji su na samitu u Nemačkoj, ocenili su napad kao "gnusan".

"Ruski predsednik Putin i drugi će odgovarati za ovo", navode u zajedničkom saopštenju.

Zelenski je u ponedeljak uveče, u video obraćanju, rekao da "tržni centar nije slučajno pogođen, već da su Rusi namerno na to ciljali".

Rusija, međutim, tvrdi da je meta zapravo bilo skladište oružja, te da je eksplozija u depou izazvala požar u tržnom centru. Prema navodima Moskve, pogođena je legitimna vojna meta, a tržni centar "nije radio"

"U Kremenčuku, ruske snage su pogodile skladište oružja u kojem se nalazi oružje iz SAD i Evrope. Kao rezultat tog napada, detonacija zapadnog oružja izazvala je požar u nefunkcionalnom tržnom centru u blizini", navodi rusko Ministarstvo odbrane.

Jedna od preživelih, Ljudmila Mikajlec, ispričala je da je sa mužem bila u kupovini, kada je eksplozija bacila u vazduh.

"Osetila sam udare po svom telu, a potom kako se i cela zgrada ruši. Pakao".

Rusija nije komentarisala udare, ali je zamenik ambasadora pri UN, Dmitrij Polijanskij optužio Ukrajinu da upotrebljava incident kako bi izazvala dodatno sažaljenje pred samit NATO-a-

U utorak će zasaedati i Savet bezbednosti UN na zahtev Ukrajine, zbog novog napada.

Teške borbe na terenu vode se i u Lisičansku, nakon što su ruske snage preuzele Severodonjeck u pokušaju da zauzmu industrijsko jezgro Ukrajine - Donbas.

U Lisičansku je u ponedeljak poginulo osam civila, uključujući i dete, a 21 osba je ranjena , kazao je guverner Luganska Serhij Gajdaj.

Ruska strana nije potvrdila napad.

XS
SM
MD
LG