Linkovi

Nove sankcije SAD: Na spisku ruske jahte, oligarsi, čelista blizak Putinu, Zaharova


ARHIVA - Zgrada američkog Sekretarijata za finansije (Foto: Olivier DOULIERY / AFP)
ARHIVA - Zgrada američkog Sekretarijata za finansije (Foto: Olivier DOULIERY / AFP)

Administracija predsednika Džoa Bajdena u četvrtak je uvela nove sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, a na spisku je nekoliko jahta koje se dovode u vezu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, jedan od najbogatijih Rusa i čelista za kojeg se navodi da je posrednik za ruskog lidera, prenosi agencija Rojters.

Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje su od početka invazije 24. februara uvele sankcije bez presedana Moskvi, uključujući i protiv centralne banke i vodećih finansijskih institucija.

Bajden je u govoru o stanju nacije, u martu u Kongresu, rekao da će Amerika zapleniti jahte, luksuzne stanove i privatne avione bogatih Rusa povezanih sa Putinom.

Američki Sekretarijat za finansije identifikovao je dve jahte - Grejsful koja plovi pod ruskom zastavom i Olimpiju od zastavom Kajmanskih ostrva - kao imovinu povezanu sa Putinom. Ruski predsednik, koji je sankcionisan dan nakon početka invazije na Ukrajinu, je više puta plovio na tim jahtama, uključujući i prošle godine sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom u Crnom moru, navodi se iz sekretarijata.

Takođe su identifikovane još dve jahte za koje se navodi da ih je Putin koristio i koje su u vlasništvu jedne sankcionisane ruske kompanije.

Američke vlasti kaznile su i firmu "Imperijal jahts", sa sedištem u Monaku, koja vlasnicima superjahti, među kojima su i ruski oligarsi, omogućava da iznajme svoje brodove kada ih ne koriste, kao i aviokompaniju za koju se navodi da je umešana u plan da se vlasništvo nad letelicama prebacuje na ofšor kompanije da bi se izbegle sankcije.

Bajdenova administracija takođe je dodala Sergeja Roldugina, čelistu i dirigenta već pod sankcijama Evropske unije zbog veza sa Putinom, na spisak sankcionisanih pojedinaca zato što je "deo sistema koji upravlja Putinovim ofšor bogastvom". Rolduginu će biti zamrznuta imovina u SAD, a Amerikancima zabranjeno da posluju s njim.

Putin je 2016. godine branio Roldugina nakon što mu se ime pojavilo u "Panamskim papirima", demantujući optužbe da je bilo koruptivnih radnji u povezanosti njegovog prijatelja sa ofšor kompanijama.

Stejt department je uveo sankcije i protiv pet ruskih oligarha i pripadnika ruske elite, među kojima je i Aleksej Mordašov, jedan od najbogatijih Rusa.

Mordašov je sankcionisan zajedno sa članovima svoje porodice i kompanijama među kojima je i Severstal, koji je jedan od vodećih proizvođača čelika, i rudnik zlata Nord Gold. Na spisku je i portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

"Sjedinjene Države će nastaviti da podržavaju ukrajinski narod dok traže odgovornost predsednika Putina i onih koji omogućavaju rusku agresiju", naveo je američki državni sekretar Entoni Blinken u saopštenju.

Sekretarijat za ekonomiju takođe je na svoj spisak dodao 71 enitet u Rusiji i Belorusiji, među kojima su proizvođači aviona, brodograditelji i istraživački instituti, što bi ruskoj vojsci trebalo da ograniči pristup tehnologiji. Kompanije koje se nađu na tom spisku suočavaju se sa oštrim restrikcijama kada je reč o uvozu u Rusiju američkih, ali i stranih sirovina, tehnologije i softvera, ako su proizvedeni uz pomoć američke opreme, tehnologije ili softvera.

XS
SM
MD
LG