Linkovi

Ukrajinske snage se povlače iz Severodonjecka


Ukrajinski vojnik u industrijskoj zoni Severodonjecka
Ukrajinski vojnik u industrijskoj zoni Severodonjecka

KIJEV - Ukrajina je saopštila u petak da se njene snage povlače iz grada Severodonjecka, koji je u proteklom periodu bio poprište velikih borbi. Mnogi ovaj potez vide kao korak unazad u borbi protiv ruskih snaga koje žele da preuzmu grad.

Guverner provincije Serhij Gajdaj kazao je da je vojska primila naredbu da pređe na drugu poziciju, ali nije rekao gde.

"Ostanak na poziciji koja je mesecim razarana, samo da bi tu ostali, nema mnogo smisla", kazao je Gajdaj za ukrajinsku televiziju.

Gajdaj je govorio povodom četiri meseca od početka ruske agresije na Ukrajinu, u kojoj su do sada poginule hiljade vojnika i civila, izbeglo više od 7 miliona ljudi, gradovi su razoreni, a globalno su nastale krize sa energentima i hranom.

Neke od najžešćih borbi vodile su se u Severodonjecku, koji je ključ za kontrolu provincije Lugansk. Lugansk i Donjeck zajedno čine Donbas, koji je industrijsko jezgro Ukrajine.

Pad Severodonjecka bi ostavio jedino Lisičansk, grad sa druge strane reke, pod kontrolom Ukrajine.

Otakako nisu uspeli da osvoje Kijev, Rusi su se koncentrisali na istočni deo Ukrajine. Analitičari kažu da sa ruske strane ima puno stradalih, da imaju problema sa moralom, vođstvom i zalihama. Ipak, imaju prednost nad ukrajinskom vojskom i polako osvajaju istok i jug zemlje.

XS
SM
MD
LG