Linkovi

Nove žrtve ruskog raketiranja Harkova


Posledice ruskog raketiranja Harkova (Foto: REUTERS/Leah Millis)
Posledice ruskog raketiranja Harkova (Foto: REUTERS/Leah Millis)

Najmanje dvadeset osoba poginulo je u ruskom raketiranju Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada i okolnih sela.

Kako tvrde ukrajinske vlasti – napad je izveden kao manevar ruskih snaga u nastojanju da Ukrajina povuče vojne resurse sa glavnog bojišta u pokušaju da zaštiti civile, izvestila je agencija Rojters.

Ruske trupe su raketirale i to verovatno višecevnim bacačem. Sve ovo su posledice raketnog udara”, rekao je agenciji Rojters tužilac Mihailo Martoš dok se nalazio u području srušenih vikendica u ruralnoj periferiji grada.

Rusija je raketirala Harkov tokom poslednja tri dana, a napadi su postali žešći u periodu u kom se građani vraćaju redovnom životu - otkako su ruske trupe potisnute u ukrajinskoj kontraofanzivi tokom maja.

Prethodnog dana, u utorak, ukrajinske vlasti saopštile su da je u harkovskoj oblasti poginulo 15 osoba, dok ih je 16 ranjeno.

Rusi gađanjem terorišu grad Harkov – na isti način kao što su ranije gađali Marijupolj – cilj je da terorišu stanovništvo“, izjavio je savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič.

Ukoliko nastave, bićemo primorani da reagujemo, a jedan od načina je da nas nateraju da pomerimo artiljeriju. Ideja je da se stvori veliki problem koji će nam odvratiti pažnju i naterati nas da preusmerimo trupe. Mislim da će doći do eskalacije”, naveo je Arestovič.

Glavno bojno polje trenutno se nalazi južno od Harkova u regionu Donbasa koji, kako navodi agencija Rojters, Moskva pokušava da zauzme. Najteže borbe trenutno se vode u gradu Sijerodonjecku.

XS
SM
MD
LG