Linkovi

Bajden kritikovao naftne kompanije zbog rekordnih cena goriva i profita


Predsednik Džo Bajden govori o inflaciji tokom posete luci u Los Anđelesu, 10. jun 2022. (Foto: AP/Damian Dovarganes)
Predsednik Džo Bajden govori o inflaciji tokom posete luci u Los Anđelesu, 10. jun 2022. (Foto: AP/Damian Dovarganes)

Američki predsednik Džo Bajden u sredu je zatražio od naftnih kompanija da objasne zašto ne isporučuju više goriva na tržište i tako zaoštrio retoriku o naftnoj industriji dok se suočava sa pritiskom zbog rasta cena, prenosi agencija Rojters.

Bajden je uputio pismo direktorima kompanija "Maraton petroleum", "Valero enerdži" i Ekson mobil i optužio ih da smanjuju proizvodnju da bi povećali profit, navodi se u kopiji u koju je Rojters imao uvid. Pismo je poslato i kompanijama "Filips 66", "Ševron" i "Šel", rekao je neimenovani zvaničnik Bele kuće za Rojters.

"U ratno doba, marže rafinerija daleko iznad normalnih čije troškove direktno snose američke porodice nisu prihvatljive", napisao je Bajden, i dodao da smanjenje prerade dovodi do bržeg rasta cena goriva od povećanja cena nafte.

Američke energetske kompanije beleže rast profita, u trenutku kada je ruska invazija na Ukrajinu doprinela problemima sa zalihama što je dovelo i do rasta cena sirove nafte na iznad 100 dolara po barelu. Potražnja je takođe i dalje snažna, uprkos rekordnim cenama benzina.

Američke rafinerije rade gotovo punim kapacitetom i kažu da ne mogu mnogo da urade da bi udovoljile Bajdenovim zahtevima.

"Naše rafinerije rade punom parom", rekao je u utorak za Rojters potpredsednik u Ševronu Brus Nimejer, pre nego što je objavljeno Bajdenovo pismo.

Bajden smatra da izostanak akcije u naftnoj industriji umanjuje napore njegove administracije da ublaži posledice ruske invazije na Ukrajini, kao što su puštanje nafte iz strateških rezervi i mešanje goriva sa jeftinijim etanolom.

Predsednik je prošlog petka optužio američku naftnu industriju, a naročito Ekson mobil, da koristi nestašice zaliha da poveća profit.

Bajden je intenzivirao napade na naftne kompanije u trenutku kada su cene na pumpama rekordne - više od 5 dolara po galonu (3,8 litara) - a inflacija najveća u posletnjih 40 godina. Bajden je za rast cena nafte primarno okrivio rusku invaziju na Ukrajinu.

Sekretarka za energiju Dženifer Grenholm planira da održi vanredni sastanak o tome kako rafinerije mogu da odgovore na više cene, najavio je Bajden, tražeći odgovor od naftnih kompanija pre toga.

"Mi nismo protiv profita", rekla je Grenholm za kablovsku mrežu MSNBC, ali je dodala da povećanje zarade od 225 odsto svake godine znači da je nešto drugo uzrok.

XS
SM
MD
LG