Linkovi

Bajden najavio novo oružje za Ukrajinu vredno milijardu dolara


ARHIVA - Američki predsednik Džo Bajden (Foto: AP/Patrick Semansky, File)
ARHIVA - Američki predsednik Džo Bajden (Foto: AP/Patrick Semansky, File)

Sjedinjene Države izdvojiće dodatnu bezbednosnu pomoć Ukrajini u vrednosti od milijardu dolara za njene "odbrambene operacije" u Donbasu, koji je u fokusu ruske invazije, preneo je američki predsednik Džo Bajden svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom tokom telefonskog razgovora u utorak.

Pomoć obuhvata "dodatnu artiljeriju i obalsko odbrambeno oružje, kao i municiju za artiljerijske i napredne raketne sisteme", naveo je Bajden u saopštenju, koje je Bela kuća objavila posle njegovog razgovora sa Zelenskim.

"Potvrdio sam rešenost da SAD stoje uz Ukrajinu dok ona brani svoju demokratiju i podrže njen suverenitet i teritorijalni integritet u svetlu ruske agresije bez povoda", poručio je Bajden.

Novi paket oružja za Ukrajinu između ostalog obuhvata 18 hovicera, 36.000 komada municije za taj sistem, dva obalska odbrambena sistema Harpun, artiljerijske rakete, bezbedne radio sisteme i sredstva za obuku, saopšteno je iz Pentagona.

U Kijevu, ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba saopštio je da je razgovarao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i da se zahvalio na "ključnoj vojnoj pomoći" SAD.

"Naglasio sam da nam je hitno potrebno da se redovnije isporučuje više teškog naoružanja", tvitovao je Kuleba.

Bajdenova administracija je u maju objavila plan da Ukrajini pošalje artiljerijske raketne sisteme M142, nakon što je dobila uveravanja iz Kijeva da ih neće koristiti za napade na ciljeve na ruskoj teritoriji. Bajden je nametnuo taj uslov da bi izbegao eskalaciju rata u Ukrajini.

U Briselu, američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je da Zapad mora da ubrza isporuke oružja Ukrajini i dokaže rešenost da pomogne njenim snagama u ratu sa Rusijom duž linije fronta od 1.000 kilometara.

Ostin je na početku sastanka o podršci Ukrajini, pozvao više od 45 zemalja učesnica da pokažu "nepokolebljivu odlučnost da Ukrajini obezbedimo kapacitete koji su joj hitno potrebni da se odbrani".

"Moramo da intenziviramo zajedničku posvećenost samoodbrani Ukrajine i moramo uložiti još veće napore da osiguramo da ona može da brani sebe, svoje građane i teritoriju", naglasio je Ostin.

Sastanak, kojem je prisustvovao i ukrajinski ministar odbrane Oleksi Reznikov, održan je na početku dvodnevnog skupa ministara odbrane NATO-a u sedištu alijanse.

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja u sredu je optužio zapadne zemlje da "vode proksi rat sa Rusijom".

"Želim da kažem zapadnim zemljama koje Ukrajinu snabdevaju oružjem - krv civila je na vašim rukama", poručio je ruski diplomata.

Bajden je u saopštenju u sredu objavio i da će biti izdvojeno dodatnih 225 miliona dolara humanitarne pomoći ukrajinskom narodu, uključujući snabdevanjem " bezbedne pijaće vode, vitalnih medicinskih zaliha i zdravstvene zaštite, hrane, skloništa i gotovine za porodice da bi kupile osnovne potrepštine".

XS
SM
MD
LG