Linkovi

Rajnke: Američka vizija regiona integracija u EU, "Otvoreni Balkan" da poboljša usklađenost tržišta


ARHIVA - Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD u Crnoj Gori
ARHIVA - Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD u Crnoj Gori

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke saopštila je u petak da je američka vizija za Zapadni Balkan integracija u Evropsku uniju, a da inicijativa “Otvoreni Balkan” može da posluži boljoj usklađenosti regionalnog tržišta.

"Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju isti cilj, a to je da se pridruže evropskoj porodici. Inicijativa “Otvoreni Balkan” nije barijera na tom putu", rekla je Rajzing Rajnke na okruglom stolu o globalnoj konkurenciji održanoj na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, poručujući da Berlinski proces nije ostvario rezultate koje smo očekivali.

Rajnke je rekla da je američka vizija za zapadni Balkan da uspije sa reformama zasnovanim na evropskim pravilima i vrijednostima.

“Međutim, inicijativa ‘Otvoreni Balkan’ može da posluži za usklađivanje regionalnog tržišta. Bitno je da svaki sporazum koji se postigne van Berlinskog procesa bude transparentan i javan”, rekla je Rajnke.

Ona je navela da SAD ne žele da utiču na Crnu Goru u donošenju odluka o njenom putu i evropskim integracijama, ali i dodala da “moramo istaći da je inkluzivni region veoma važan, kao i međusobna saradnja država".

Ambasador Francuske Kristijan Timonije rekao je da “moramo da nastavimo u pravcu integracije Evropske unije i ne smijemo da zaboravimo na taj process”.

“Drugi prijedlozi, ako uopšte postoje, moraju da budu kompetitivni. Ne smije da bude izuzeća, to bi bilo vrlo opasno za budućnost, čak iako postoje neke ekonomske prednosti", kazao je ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristian Timonije.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović rekao je da “misli da postoji neki iracionalni strah”, kao i da “nas niko na silu ne tjera da budemo dio Otvorenog Balkana”.

“Samo da je uradila jednu stvar, a to je da pomogne da Srbija i Albanija imaju prijateljske odnose, ideja ‘Otvorenog Balkana’ je uspješna", ocijenio je Đurović.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović smatra da treba sagledati da li nas “Otvoreni Balkan” vodi ka Briselu bržim putem, navodeći da se “neće miriti ni srpski ni albanski narod preko leđa crnogorskog naroda”.

“Inicijativa koja je na stolu, a o kojoj tek treba da se razgovara, zahtijeva da se izvagaju ekonomske koristi, koje su nesporne. U političkom smislu, treba odmjeriti samo kako ako se Crna Gora opredijeli da bude dio te inicijative, da to ne bude neka vrsta kočnice prema EU", rekao je Damjanović.

XS
SM
MD
LG