Linkovi

Zakon o biračkim pravima nije prošao u Senatu


Predstavnica u donjem domu Kongresa Teri Suel govori u ime Afroameričkog kokusa pred debatu u Senatu

Zakon o biračkim pravima, koji su demokrate i organizacije civilnog društva ocenile kao ključan za zaštitu demokratije, nije usvojen u Senatu. Akt nije imao podršku republikanaca, a demokrate, iako imaju tesnu većinu, nisu uspele da zakon stave na glasanje zbog pravila flibaster - koje zahteva da se o tome saglasi 60 senatora. Demokrate su htele da ukinu ili izmene to pravilo, ali za to nisu imale podršku dvoje senatora iz svoje partije.

Ovaj zakon, važan za američku administraciju, nije prošao Senat na godišnjicu mandata Džoa Bajdena.

Uprkos dugoročnim pregovorima, dvoje demokratskih senatora nije promenilo mišljenje o ukidanju ili promeni filibastera: senator Džo Menčin iz Zapadne Virdžinije i senatorka Kirsten Sinema iz Arizone.

Predsednik je, međutim, poručio da nije obeshrabren i obećao da će istražiti svaku opciju kako bi se "izborio za demokratiju".

Organizacije za ljudska prava upozoravaju da je zakon o biračkim pravima potreban jer savezne države, koje vode republikanci, usvajaju zakone koji otežavaju glasanje određenim grupama ljudi, poput Afroamerikanaca.

Bajdenov Zakon o biračkim pravima predviđao je da dan izbora bude neradni dan, omogućavao rano glasanje i glasanje poštom - posebno popularno tokom pandemije - i dao ovlašćenje Sekretarijatu za pravosuđe da interveniše u državama koje su poznate po opstrukciji glasanja. Predlog je usvojen u Predstavničkom domu Kongresa.

Senatori Menčin i Sinema, koji su opstruisali promenu pravila filibaster, rekli su da su saglasni sa zakonskim predlogom.

Menčin je rekao da bi promena pravila filibaster samo "još više doprinela podelama u društvu".

Kirsten Sinema, koja nije bila aktivna u senatskoj debati, svoj glas protiv izmene filibastera je obrazložila u saopštenju rekavši da "ishod mora da zaštiti demokratiju i da izazove ne može da rešava samo jedna partija u Vašingtonu".

Lider senatske većine Čak Šumer rekao je da borba nije gotova.

Demokrate su Zakon o biračkim pravima stavile na glasanje, iako se unapred znalo da neće proći jer nema potrebnu većinu, jer su htele da birači tačno znaju ko je od demokratskih senatora blokirao proces usvajanja.

I predsednik Džo Bajden je pritiskao senatore oko ovog zakona, ali nije bio uspešan.

XS
SM
MD
LG