Linkovi

Selaković: Četiri države spremne da povuku priznanje Kosova; Priština: Nemamo tu informaciju


Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Srbije u tehničkom mandatu
Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Srbije u tehničkom mandatu

BEOGRAD - Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost održana je u Beogradu povodom zvanične predaje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

Ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Nikola Selaković izjavio je posle sednice da je pred tehničkom Vladom "žestoka borba" i da će se nastaviti rad na povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, prenosi Fonet.

Selaković je rekao da je, posle odluke Kosova da se prijavi za članstvo u Savetu Evrope, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predao četiri diplomatske note država koje su spremne da povuku priznanje Kosova i dodao da će note biti objavljene u javnosti ako bude potrebe.

"Ovim gestom želimo da damo šansu državama Saveta Evrope da u junu ne pokrenu prijem Kosova. Pokazujemo spremnost da do rešenja dolazimo kroz dijalog", rekao je Selaković.

On je istakao da je Kosovo prekršilo Vašingtonski sporazum i podsetio da je Stejt department prošle godine, povodom prve godišnjice sporazuma, saopštio da sporazum smatra važećim i pozvao obe strane da ga poštuju.

Ove godine, međutim, Stejt department je poručio da "Srbija i Kosovo sami biraju svoje spoljnopolitičke prioritete" i pozvao dve strane da nastave dijalog o normalizaciji pod okriljem EU.

Ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu ocenio je da se Srbija nalazi u veoma teškoj situaciji.

"Država i rukovodstvo izloženi su pritiscima da prihvate dobrovoljno narušavanje teritorijalnog integriteta naše države, rušenje međunarodnog poretka na svoju štetu", rekao je Selaković, prenosi Fonet.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Grvala je poručila da zvanična Priština nema informacije da su četiri države povukle priznanje nezavisnosti, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Činjenica da samo nekoliko sati nakon podnošenja zahteva Kosova (za članstvo u Savet Evrope) poručuju da je došlo do povlačenja priznanja, govori dve stvari: ili vest nije tačna ili su oni dugo radili na povlačenju priznanja za razliku od onoga što javno govore", rekla je Grvala na konferenciji za novinare u Prištini.

Kosovo je 12. maja i zvanično podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope, nakon čega je ministarka Grvala poručila da Priština otvara novo poglavlje.

XS
SM
MD
LG