Linkovi

Donfrid i Eskobar na Kosovu "u ključnom trenutku za Evropu i Balkan"


Pomoćnica američkog državnog sekretara Karen Donfrid i predsednica Kosova Vjosa Osmani na konferenciji za novinare u Prištini (Foto: VOA)
Pomoćnica američkog državnog sekretara Karen Donfrid i predsednica Kosova Vjosa Osmani na konferenciji za novinare u Prištini (Foto: VOA)

Pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid i zamenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabriel Eskobar započeli su u ponedeljak, razgovorima na Kosovu, petodnevnu posetu Zapadnom Balkanu. U Prištini su se Donfrid i Eskobar sastali sa predsednicom i premijerom Kosova Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Pomoćnica američkog državnog sekretara rekla je nakon razgovora sa Osmani da je na Kosovo došla u “ključnom izazovnom trenutku za Evropu, a posebno za Zapadni Balkan”.

„Neopravdan, neisprovociran i brutalan rat Rusije protiv Ukrajine dokazao je koliko je bitno i hitno raditi na tome da obezbedimo da Kosovo i njegovi susedi nastave neophodne reforme za demokratsku konsolidaciju i njihovu integraciju u evopske i evroatlantske institucije“.

Donfrid je navela da je mir i napredak Kosova stvoren uz mnogo truda i da ga ne treba uzimati zdravo za gotovo, već da mora da postoji svakodnevna zajednička borba za potrebe građana.

„To znači posvećenost da Kosovo dobije svoje mesto u evropskim i evroatlantskim institucijama, uključujući i sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji je usredsređen na međusobno priznanje“.

Pomoćnica američkog državnog sekretara je istakla da su SAD posvećene bezbednosti i stabilnosti Kosova.

„Znam da su mnogi na Kosovu zabrinuti za bezbednost Kosova u ovo izazovno vreme, ali vas uveravam da je posvećenost SAD i vaših saveznika i dalje snažna. KFOR koji je deo NATO-a je najveći pokazatelj naše konstantne posvećenosti sigurnosti i bezbednosti na Kosovu. SAD su ponosne što Kosovo mogu da nazovu svojim partnerom“, rekla je Donfrid.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani navela je da je na sastanku sa američkim zvaničnicima istakla hitnost i potrebu kad je u pitanju napredak u procesu dijaloga sa Srbijom.

„Ponovo ističem da je Kosovo bilo i da je i dalje konstruktivna strana i ostajemo posvećeni tom procesu čiji je fokus uvek međusobno priznanje od čega će korist imati naši građani. Takođe sam izrazila naše nezadovoljstvo zbog nesprovođenja sporazuma koji su potpisani u Briselu od strane Srbije, a najvažniji među njima jeste onaj po kojem je Srbija obavezna da razreši ilegalne strukture koje stvaraju mnoge probleme“, navela je Vjosa Osmani.

Nakon sastanka sa Vjosom Osmani, zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država Karen Donfrid i Gabrijel Eskobar, sastali su se i sa premijerom Kosova.

XS
SM
MD
LG