Linkovi

Šolc: Napredak u dijalogu Srbije i Kosova ključan za članstvo u Evropskoj uniji


Nemački kancelar Olaf Šolc na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Berlinu (Foto: Reuters/Hannibal Hanschke)
Nemački kancelar Olaf Šolc na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Berlinu (Foto: Reuters/Hannibal Hanschke)

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je posle odvojenih susreta sa premijerom Kosova Albjinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Berlinu da je napredak u dijalogu Prištine i Beograda od "ogromnog" značaja kako za mir i stabilnost, tako i da za napredak obe zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Šolc je posle sastanka sa kosovskim premijerom rekao da je i priznanje nezavisnosti Kosova deo dijaloga o normalizaciji odnosa. Osvrćući se na budući sporazum između Kosova i Srbije, nemački kancelar je izjavio da će dokument imati mnogo detalja, ali da će se tu naći i priznanje Kosova.

Kosovski premijer je takođe naglasio da "međusobno priznanje treba da bude u centru, a ne na kraju procesa" pregovora sa Srbijom.

"Dijalog se mora fokusirati na međusobno priznanje. Priznanje ne treba da dođe na kraju jednog dugog procesa, nego treba da bude glavni deo procesa", rekao je Kurti.

Nemački kancelar Olaf Šolc i kosovski premijer Aljbin Kurti uoči konferencije za novinare u Berlinu (Foto: Reuters/Hannibal Hanschke)
Nemački kancelar Olaf Šolc i kosovski premijer Aljbin Kurti uoči konferencije za novinare u Berlinu (Foto: Reuters/Hannibal Hanschke)

Kosovski premijer je naveo da je Kosovo "proaktivno i konstruktivno" u dijalogu, te da donosi predloge koji su u skladu sa vrednostima Evropske unije.

"Posvećeni smo brzom postizanju konkretnih rezultata i punoj saradnji", izjavio je premijer Kosova na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom.

Kurti je najavio i da će Kosovo ubrzo predati aplikaciju za članstvo u Savetu Evrope (SE) kao i u Partnerstvu za mir.

Nakon susreta sa Kurtijem, nemački kancelar je primio i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Šolc je na zajedničkoj konferenciji sa Vučićem rekao da sve dogovorene obaveze moraju biti ispoštovane i da jednostrani potezi nisu od koristi.

"Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem koliko je važan progres u dijalogu koji treba da vodi do sveobuhvatnog sporazuma. Sva otvorena pitanja treba da se reše u okviru dijaloga, to zahteva hrabrost i odlučnost i sve dogovorene obaveze moraju biti ispoštovane", rekao je Šolc, prenosi RSE.

Takođe je poručio da Srbija mora da nastavi reforme da bi ostvarila aspiracije da se pridruži Evropskoj uniji.

"Za Srbiju je važno da nastavi putem reformi što obuhvata slobodu medija i borbu protiv organizovanog kriminala", poručio je Šolc, prenosi agencija Rojters

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemački kancelar Olaf Šolc na konferenciji za novinare u Berlinu (Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemački kancelar Olaf Šolc na konferenciji za novinare u Berlinu (Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke)

Vučić je izjavio da će Srbija "dati sve od sebe da se ide ka kompromisnom rešenju".

"Verujem da ćemo imati snage da dođemo do određenog napretka u odnosu sa Prištinom u dijalogu koji za nas nije lak, ali ne želim da koristim ovu priliku da objašnjavam zbog čega. To sam rekao kancelaru Šolcu i njegovim saradnicima. Mi ćemo dati sve od sebe da idemo ka kompromisnom rešenju, ali ta rešenja ne mogu da budu samo naše želje", rekao je Vučić, prenosi RSE.

Povodom najave da će Kosovo podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope, Vučić je rekao da je "čuo te tvrdnje", ali da je za njega "bilo važno ono što je rekao kancelar Šolc", da sve što je potpisano u dijalogu Beograda i Prištine "mora da bude sprovedeno u delo".

"Nadam se da se to odnosi i na Briselski sporazum. A ako neko ne želi da poštuje Vašingtonski sporazum, onda će i naše ruke biti odrešene, postupaćemo u skladu sa našim državnim interesima", kazao je Vučić.

Na poziv nemačkog kancelara, u Berlinu boravi i specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak.

Radna večera pregovarača

Na inicijativu nemačkog kancelara je 4. maja uveče organizovana radna večera kojoj prisustvuju Lajčak, Vučić i Kurti, prenosi RSE.

Na večeri su i specijalni nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Sarazin, kao i jedan od savetnika nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Nemački kancelar je na konferenciji za novinare izrazio spremnost da ponudi njegove kadrove kako bi se pomoglo dijalogu.

Ova večera bi, idejno, trebala odblokirati proces dijaloga na najvišem političkom nivou koji je na ledu već skoro godinu dana.

Pokretanje dijaloga, prema izvorima iz nemačke vlade, od velike je važnosti za samog kancelara, koji je ovom pozivnicom pokazao spremnost da se lično uključi kako bi pomogao proces.

Kako tvrde diplomate iz EU, ovaj period je idealan za napredak u procesu. Kako oni upozoravaju, napredak ka postizanju sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji odnosa treba da se desi u predstojećem periodu jer su ova i naredna godina idealne kako proces ne bi imao nikakvih smetnji.

Ulazak u 2024. godinu bez sporazuma se smatra "riskantnim" jer počinju predizborni procesi u EU i SAD, zbog čega će prilike na Zapadnom Balkanu, a i dijalog, izgubiti fokus relevantnih aktera iz međunarodne scene, navodi se u izveštaju RSE.

XS
SM
MD
LG