Linkovi

Putin: Svet suočen sa krizom u snabdevanju hranom zbog sankcija


Ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku u Moskvi, 29 mart, 2022. (Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS)
Ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku u Moskvi, 29 mart, 2022. (Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS)

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u utorak da Rusija mora pomno da prati izvoz hrane u "neprijateljske" zemlje zašto što su sankcije Zapada izazvale globalnu krizu u snabdevanju hranom i nekontrolisani rast cena energije.

Zapadne sankcije, uvedene zbog Putinove invazije na Ukrajinu, dovele su Rusiju na ivicu najgore ekonomske krize od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, mada Moskva tvrdi da bi globalne posledice kaznenih mera mogle da budu daleko značajnije, prenosi agencija Rojters.

Putin je upozorio da će veće cene energije, zajedno sa nestašicama đubriva, podstaći Zapad da štampa novac da bi kupio zalihe, što će dovesti do nestašica hrane u siromašnijim zemljama.

"To će neminovno pogoršati nestašice hrane u najsiromašnijim delovima sveta, izazvati novi talas migracije i dovesti do još većeg rasta cena hrane. U ovim uslovima, nestašice đubriva na globalnom tržištu su neminovne. Moramo da budemo oprezniji kada je reč o zalihama hrane u inostranstvu, a naročito da pomno pratimo izvoz u neprijateljske zemlje", rekao je Putin.

Jedan od Putinovih saveznika upozorio je prošle nedelje da bi Rusija zbog zapadnih sankcija mogla poljoprivrednim proizvodima da snabdeva samo "prijateljske" zemlje.

Rusija je najveći svetski izvoznik pšenice, i uglavnom snabdeva Afriku i Bliski istok, kao i jedan od najvećih proizvođača đubriva.

Ruski lider je takođe upozorio da će Moskva odgovoriti na sve pokušaje da se nacionalizuje ruska imovina u inostranstvu, uz ocenu da je reč o "maču sa dve oštrice".

Nemačka je u ponedeljak najavila da će preuzeti kontrolu nad ogrankom Gasproma u toj zemlji, nakon što je ruski gigant prošle nedelje saopštio da će obustaviti poslovanje sa nemačkom firmom.

XS
SM
MD
LG