Linkovi

AP: Kina polutajno isporučila projektile Srbiji


ARHIVA - Avion kineske vojske Y-20 izložen na Sajmu vazduhoplovstva u gradu Žuhai na jugu Kine, 6. novembra 2018.
ARHIVA - Avion kineske vojske Y-20 izložen na Sajmu vazduhoplovstva u gradu Žuhai na jugu Kine, 6. novembra 2018.

Ruska saveznica Srbija primila je tokom vikenda, u polutajnoj operaciji, isporuku sofisticiranog kineskog sistema za protivvazdušnu odbranu, dok Zapad strahuje da bi nagomilavanje oružja na Balkanu u vreme rata u Ukrajini moglo da ugrozi krhki mir u regionu, prenosi agencija Asošijeted pres.

Mediji i vojni eksperti navode da je šest kineskih vojnih transportnih aviona Y-20 sletelo na civilni aerodrom u Beogradu u subotu rano ujutru, a prema izveštajima, dostavili su raketne sisteme zemlja-vazduh HQ-22 (čija se izvozna verzija naziva FK-3), namenjene srpskoj vojsci.

Kineski teretni avioni sa vojnim oznakama snimljeni su na beogradskom aerodromu Nikola Tesla. Srpsko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na pitanja agencije AP da komentariše isporuku.

Eksperti smatraju da je dostava oružja avionima, obavljena nad teritorijom najmanje dve članice NATO-a, Turske i Bugarske, manifestacija sve većeg globalnog dometa Kine.

“Pojava aviona Y-20 je izazvala iznenađenje jer su leteli zajedno, umesto serije pojedinačnih letova", piše onlajn magazin "Ratna zona" (Warzone). “Prisustvo Y-20 u Evropi u bilo kom broju je i dalje relativno nova pojava."

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da su "Kinezi obavili demonstraciju sile."

Srpski predsednik Aleksandar Vučić je gotovo potvrdio dostavu sistema srednjeg dometa, čija je kupovina dogovorena 2019. godine, najavom da će u utorak ili sredu predstaviti "novi ponos" srpske vojske.

Ranije je izrazio žaljenje što srpski susedi koji su članice NATO-a, a to je većina zemalja u okruženju Srbije, odbijaju da dozvole letove za isporuku oružja iznad njihovih teritorija usred tenzija zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Iako je Srbija glasala za rezolucije Ujedinjenih nacija kojima se osuđuju ruski napadi na Ukrajinu, odbila je da se pridruži međunarodnim sankcijama protiv svojih saveznika u Moskvi, ili da direktno kritikuje zločine koje su počinili ruski vojnici u toj zemlji.

2020. godine, američki zvaničnici su upozorili Beograd da ne kupuje PVO sisteme FK-3. Ocenili su da ukoliko Srbija zaista želi da se pridruži Evropskoj uniji i drugim zapadnim saveznicima, mora da svoju vojnu opremu uskladi sa zapadnim standardima.

Kuper o vojnoj saradnji SAD i Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:11 0:00

Kineski raketni sistem se često poredi sa američkim Patriotom i ruskim sistemom zemlja-vazduh S-300, iako ima manji domet od naprednijeg S-300 sistema. Srbija će takođe biti prvi vlasnik ovih kineskih projektila u Evropi.

Srbija je 1990-ih bila u ratu sa susednim zemljama, podseća Asošijeted pres, i dodaje da je zemlja koja formalno traži članstvo u Evropskoj uniji već ojačala svoju vojsku ruskim i kineskim oružjem, uključujući vojne avione, tenkove i drugu opremu.

2020, kupila je dronove Čengdu-Pterodaktil-1, poznate u Kini kao Ving Lung. Vojni dronovi mogu da gađaju ciljeve bombama i projektilima i da se koriste u izvidjačkim misijama.

Na zapadu postoje strahovanja da bi naoružavanje Srbije oružjem iz Rusije i Kine moglo da je ohrabri da započne novi rat, posebno protiv svoje bivše pokrajine Kosovo, koja je proglasila nezavisnost 2008. Rusija i Kina ne priznaju kosovsku državnost, za razliku od Sjedinjenih Država i većine zapadnih zemalja.

XS
SM
MD
LG