Linkovi

NIN: Ukrajinska vojska koristi granate iz Srbije, proizvođač ostao "kraćih rukava"


Ukrajinski vojnik ispaljuje minobacačku granatu, tokom ruskog napada na Ukrajinu, na položaju nedaleko od Kijeva, 30. marta 2022. (Foto: Reuters/Serhii Nuzhnenko)
Ukrajinski vojnik ispaljuje minobacačku granatu, tokom ruskog napada na Ukrajinu, na položaju nedaleko od Kijeva, 30. marta 2022. (Foto: Reuters/Serhii Nuzhnenko)

Ukrajinska vojska u borbi sa ruskim snagama koristi minobacačke granate koje su proizvedene u srpskoj fabrici oružja, valjevskom Krušiku 2018. godine, objavio je nedeljnik NIN pozivajući se na identifikaciju granata viđenih na snimku objavljenom na zvaničnom Jutjub kanalu ukrajinskog Ministarstva odbrane.

"Iako je pre dve godine predsednik Vučić tvrdio da su poslednje granate iz Krušika, preko poljske firme, završile u Ukrajini još 2016, postoje dokazi da je dve godine kasnije iz valjevske fabrike otišla još jedna isporuka. Ukupno je Ukrajini isporučeno najmanje 53.500 granata, a postoje indicije da je i u ovoj trgovini Krušik ostao kraćih rukava", navodi NIN.

List podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2019. godine, komentarišući vest da su minobacačke granate kalibra 60 milimetara iz Krušika prodavane Ukrajini 2016, izjavio da je u pitanju bila samo jedna isporuka.

Prema analizi NIN-a, od 2016. godine je u Ukrajinu, iz fabrike oružja "Krušik", isporučeno je 23.500 granata.

"Sve je obavljeno u skladu sa zakonom, ali su i pored toga bezbednosne službe obavestile ruske kolege o mogućem reeksportu za Ukrajinu", preneo je NIN Vučićeve reči od 23. novembra 2019.

NIN otkriva da postoje dokumenta da je u aprilu 2016. izvezeno ukupno 30.000 minobacačkih granata iz Krušika, a postoje dokazi i o izvozu granata iz valjevske fabrike, takođe za Ukrajinu, i dve godine kasnije, 2018.

"Dakle, nije bila samo jedna, već najmanje dve isporuke, a druga iz 2018. se izgleda odnosi na 23.500 granata, koje je spominjao Vučić, ali i jedan komandant proruskih snaga u Donjecku. Naime 23. novembra 2018. na konferenciji za medije zamenik načelnika 'Odeljenja Narodne milicije Donjecke Narodne Republike' Eduard Basurin je rekao da je 'prema operativnim podacima 15. novembra poljska kompanija Natan isporučila 23.500 granata M73 za minobacače 60 milimetara na adresu ukrajinske državne kompanije 'Ukrinmaš', Vučić je izgleda, odgovarajući na otkriveni izvoz mina proizvedenih 2016, izneo podatke o izvozu realizovanom - dve godine kasnije", navodi list.

Slobodna Evropa: Ministarstvo trgovine tada demantovalo informaciju

Radio Slobodna Evropa podsetila je, pak, da je, pošto su se početkom marta na društvenim mrežama i u ruskim medijima pojavile fotografije koje navodno prikazuju oružje proizvedeno u Srbiji kako se koristi u ratu u Ukrajini, ovu informaciju za tu kuću demantovali u Ministarstvu trgovine Srbije, koje je nadležno za izdavanje izvoznih dozvola za naoružanje i vojnu opremu.

"Uvidom u bazu podataka, kao i prema podacima koji su nam dostupni utvrđeno je sledeće - u periodu od 2014. do 2021. godine nije bilo izvoza naoružanja i vojne opreme u Ukrajinu", navelo je Ministarstvo trgovine 17. marta u pisanom odgovoru na upit RSE.

Ukrajinski vojnici pripremaju minobacačke mine, tokom napada Rusije na Ukrajinu, na pozicijama nedaleko od Kijeva, 30. marta 2022.
Ukrajinski vojnici pripremaju minobacačke mine, tokom napada Rusije na Ukrajinu, na pozicijama nedaleko od Kijeva, 30. marta 2022.

Kako su tada tvrdili u Ministarstvu u tom periodu iz Srbije nije izvezeno oružje u bilo koju drugu zemlju, "gde bi krajnji korisnik bila Ukrajina".

Portal Balkanska bezbednosna mreža je 15. marta naveo i da su na snimcima sa ukrajinskog ratišta navodno vide i automatske puške M70AB2, proizvedene u fabrici “Zastava Oružje” u Kragujevcu, u centralnoj Srbiji.

XS
SM
MD
LG