Linkovi

Vučić i Putin o izborima, Ukrajini, gasu


Vučić i Putin u Sočiju, novembar 2021.
Vučić i Putin u Sočiju, novembar 2021.

BEOGRAD - Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je, u telefonskom razgovoru, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na ubedljivoj pobedi na predsedničkim izborima i na veoma značajnoj pobedi SNS na parlamentarnim izborima, navodi se u saopštenju iz Vučićevog kabineta. Ovo je ujedno bio i prvi razgovor dvojice lidera posle izbora u Srbiji i od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Putin je iskazao uverenje da će Srbija i Rusija sačuvati istinski prijateljske odnose. Vučić je odgovorio da će Srbija nastaviti da vodi politiku evropskog puta, uz očuvanje svojih iskrenih i tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom, piše u saopštenju.

Dvojica predsednika analizirali su ekonomsku situaciju i bilateralne odnose u sferi energetike i trgovinske razmene i konstavovali da je u 2021. i u prva dva meseca 2022. godine zabeležila rast, što je dobar znak uspešne saradnje, navodi se u Vučićevom kabinetu.

Vučić je upoznao Putina sa teškoćama sa kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte i izrazio uverenje da će rukovodstva Gaspromnjefta i Republike Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije.

U isto vreme predsednici Vučić i Putin su konstatovali da dugogodišnji ugovor za gas, koji je imala Srbija ističe 31. maja ove godine, te da je neophodno u najkraćem vremenskom periodu pokrenuti razgovore o ceni, količinama i drugim uslovima nabavke ovog važnog energenta, piše u saopštenju.

Predsednik Rusije je informisao Vučića o događajima u Ukrajini i razlozima kojima se Rusija rukovodila za sprovođenje, kako je predsednik Putin rekao, operacije u Ukrajini.

Vučić se pozvao na "predsedniku Putinu već dobro poznate stavove Srbije i zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost", izrazivši nadu da će se sukob u Ukrajini okončati u najkraćem periodu, zakjljučuje se u saopštenju iz Vučićevog kabineta.

XS
SM
MD
LG