Linkovi

U Srbiji raste broj hospitalizovanih zbog kovida, produžen školski raspust


Odeljenje kovid bolnice u Novom Sadu, arhiva
Odeljenje kovid bolnice u Novom Sadu, arhiva

U Srbiji je registrovano još 14.519 novozaraženih na 31.407 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Umrla je 61 osoba. U bolnicama je 4.311 pacijenata, a životno je ugrožen 151 pacijent.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da se može očekivati ublažavanje sadašnjeg talasa pandemije, ali je upozorio na pojavu najnovijeg soja korona virusa omikron stelt, prenosi Fonet.

"Da biste shvatili situaciju, mi jesmo u maksimumu ovog talasa i mogli bi da kažemo da ćemo postupno iz njega izlaziti. Doživećemo ublažavanje u narednim nedeljama, ali se pojavio stelt omikron gde ne možemo da tvrdimo da nas neće uhvatiti i ne znamo njegov uticaj na epidemiološku situaciju", rekao je Kon za TV Pink.

On je ukazao da je nagli skok brojki posle Nove godine bio u uzrastu od 20 do 50 godina, a da se sada bolest preliva na decu, mlađe od 18 godina, i starije od 50 do 69 godina.

"Sada obolevaju stariji i oni sa slabijim imunitetom koji pune bolnice. Nažalost, među njima ima i težih slučajeva s komorbiditetima i nevakcinisanih koji doživljavaju teške forme bolesti i smrtne ishode, oni su po pravilu rezervisani za nevakcinisane", rekao je Kon.

Produžen školski raspust u februaru

Februarski raspust za đake u Srbiji biće produžen, odlučio je ministar prosvete Branko Ružić.

Osim dva dana koja su neradna zbog Dana državnosti, 15. i 16. februar, učenici neće ići u školu ni 17. i 18. februara, pa će prvi naredni radni dan biti 21. februar, piše u saopštenju Ministarstva prosvete.

„Nakon brojnih konsultacija i nakon sagledavanja celokupne situacije i predviđanja da se pik ovog talasa virusa očekuje sredinom meseca doneo sam odluku o produžetku raspusta“, rekao je ministar i dodao da broj zaraženih učenika i nastavnika u školama ne prati trend porasta zaraze u opštoj populaciji.

Tim za škole je odlučio da nastava, od ponedeljka 7. februara, u srednjim školama i višim razredima osnovne škole bude kombinovana (onlajn i uživo, po grupama), dok će učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole nastavu pohađati neposredno.

Prema podacima Instituta Batut, u nedelji od 27. januara do 2. februara obolelo je 4.935 dece (o,64 odsto).

XS
SM
MD
LG