Linkovi

Policija u Londonu istražuje zabave u Dauning stritu za vreme karantina


ARHIVA - Britanski premijer Boris Džonson ispred Dauning strita u Londonu (Foto: REUTERS/Toby Melville)
ARHIVA - Britanski premijer Boris Džonson ispred Dauning strita u Londonu (Foto: REUTERS/Toby Melville)

Policija u Londonu saopštila je u utorak da istražuje zabave u Dauning stritu za vreme karantina 2020. godine, da bi utvrdila da li su zvaničnici britanske vlade prekršili restrikcije za suzbijanje koronavirusa, što predstavlja dodatni pritisak na premijera Borisa Džonsona.

Policija istražuje "više događaja" u Dauning stritu, sedištu britanske vlade i rezidenciji premijera, zato što su ispunjeni uslovi za istragu "najozbiljnijih i očiglednih " kršenja kovid pravila, saopštila je komesarka Kresida Dik u obraćanju Skupštini Londona, lokalnom vladajućem savetu britanske prestonice.

Džonson je suočen sa pozivima da podnese ostavku nakon što je otkriveno da su on i njegovi saradnici prisustvovali nizu zabava tokom proleća i zime 2020. godine, kada je većina okupljanja bila zabranjena širom Engleske, zbog čega su građani propuštali venčanja i sahrane, dok su članovi porodica umirali sami u bolnicama, prenosi agencija Asošijeted pres.

Sporne zabave već istražuje viša državna službenica Sju Grej čiji će izveštaj, koji bi trebalo da bude objavljen ove nedelje, biti ključan u donošenju odluke o tome da li Džonson može da ostane na položaju premijera.

Džonson se izvinio zato što je prisustvovao zabavi u bašti Dauning strita u maju 2020. godine, ali je istakao da je smatrao da je reč o radnom okupljanju koje je bilo u okviru pravila za socijalno distanciranje u to vreme.

Britanska mreža "ITV News" u ponedeljak je prenela da je Džonson prisustvovao rođendanskoj zabavi u svojoj kancelariji u Dauning stritu i da je kasnije ugostio prijatelje u zvaničnoj rezidenciji na gornjem spratu, u junu 2020. godine. Džonsonov kabinet odbacio je optužbe da su time prekršena pravila o kovid karantinu, navodeći da je premijer ugostio mali broj članova porodice na otvorenom, što je u to vreme bilo dozvoljeno.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan pozdravio je policijsku istragu, uz poruku da "niko nije iznad zakona" i da "ne može da postoji jedno pravilo za vladu, a drugo za sve ostale".

Policija je prethodno bila kritikovana zato što je navodila da neće istraživati skandal u vezi sa zabavama zato što redovno ne istražuje kršenja kovid pravila u prošlosti. Maksimalna novčana kazna za te prekršaje u to vreme bila je 10.000 funti.

XS
SM
MD
LG