Linkovi

Norveški masovni ubica Brejvik ostaje u zatvoru


Anders Bering BreJvik u sudnici u Oslu (Foto: NTB/Ole Berg-Rusten via REUTERS)
Anders Bering BreJvik u sudnici u Oslu (Foto: NTB/Ole Berg-Rusten via REUTERS)

Sud u Norveškoj odbacio je zahtev masovnog ubice Andersa Beringa Brejvika da bude prevremeno pušten na slobodu.

Brejvik, anti-muslimanski neonacista, ubio je 77 osoba u julu 2011. godina, što je najgori zločin u Norveškoj posle Drugog svetskog rata. Osmoro je ubio detonacijom automobila bombe u Oslu, a zatim je upucao 69, uglavnom tinejdžera, u omladinskom kampu Radničke stranke na ostrvu Utoja.

"Rizik od nasilja je stvaran i značajan i isti kao kada je Bejviku prvi put izrečena kazna", navodi se u jednoglasnoj presudi okružnog suda u Telemarku.

Brejvik služi maksimalnu kaznu zatvora od 21 godine, koja može da se produžuje bez ograničenja ako se proceni da je i dalje pretnja za društvo.

Međutim, ispunio je uslov da traži prevremeno puštanje na slobodu nakon što je odslužio prvih 10 godina zatvorske kazne, a može da traži da bude oslobođen godinu nakon što sud odbije zahtev.

Brejvik je u svedočenju prošlog meseca za svoje zločine okrivio radikalizaciju na internetu, tvrdeći da mu je ispran mozak. Međutim, poručio je da će se boriti za nadmoć belaca, ali mirnim putem.

Sud je saopštio da se ne može verovati Brejvikovim rečima da neće više biti nasilan. Na osnovu zaključaka suda, malo je verovatno da će Brejvik moći da se prilagodi na život van zatvora, a rizik da ponovo počini krivično delo je značajan, napisale su sudije.

Tokom pretresa, psihijatar zatvorske službe posvedočio je da je verovatnoća da Brejvik počini nasilje ista danas kao i pre deceniju. Brejvik je preko advokata najavio je da će podneti žalbu na odluku suda.

XS
SM
MD
LG