Linkovi

Pucnjava u džamiji u Norveškoj teroristički napad?


Džamija Al Nur u Sandviki, blizu Osla

Pucnjava u džamiji u blizini Osla istraživaće se kao potencijalni teroristički napad, saopštila je norveška policija. Jedna osoba je povređena, a napadač je uhapšen posle pucnjave.

Napadač koji otvorio vatru u islamskom centru Al Nur u Sandviki blizu Osla, na internetu je ranije izražavao svoje antiimigrantske, ekstremno desničarske stavove, saopštila je policija i navela da se incident istražuje kao pokušaj terorističkog napada.

U pucnjavi niko nije povređen, a vernici su uspeli da savladaju napadača u džamiji i zadrže ga do dolaska policije. U džamiji je bilo samo troje ljudi koji su pripremali Kurban bajram.

Napadač nije imenovan, a osumnjičen je i za ubistvo članice svoje porodice, mlade žene koja je ranije pronađena u njegovoj kući.

Sve džamije su primenile dodatne mere obezbeđenja posle masakra u džamijama u Krajstčerču na Novom Zelandu u kojem je ubijeno 50 ljudi.

Norveška premijerka Erna Solberg rekla je da je u džamijama širom zemlje pojačano obezbeđenje zbog proslave Kurban bajrama.

Istakla je da, uprkos tome što vlada pokušava da se izbori sa govorom mržnje, još mnogo toga mora biti urađeno.

"Pokušavamo da se borimo, ali to je izazov svetskih razmera", rekla je Solberg.

U Norveškoj se dogodio jedan od najsmtronosnijih napada u Evropi, kada je 2011. Anders Brejvik, antimuslimanski neonacista, na ostrvu Utoja ubio 77 ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG