Linkovi

Norveška policija: Napad lukom i strelom - teroristički čin


Policijska istraga nakon što je muškarac naoružan lukom i strelom izvršio napade u Kongsbergu u Norveškoj, 13. novembra 2021.
Policijska istraga nakon što je muškarac naoružan lukom i strelom izvršio napade u Kongsbergu u Norveškoj, 13. novembra 2021.

Policija u Norveškoj saopštila je da je napad lukom i strelom u kome je ubijeno petoro ljudi u gradu Kongsberg u Norveškoj po svemu sudeći - čin terorizma.

Na konferenciji za novinare, šef regionalne policije Ole Bredrup Severud, rekao je novinarima da je napad izvršio 37-godišnji Danac koji je primio islam, i bio poznat lokalnoj policiji zbog strahova da je "radikalizovan".

Vlasti navode da je stanovnik Kongsberga, čije ime nije objavljeno, napad izvršio bez pomagača, priznao da ga je izvršio i sarađuje sa policijom ali se još nije izjasnio pred sudom.

Norveška agencija za unutrašnju bezbednost navodi da će istraga razjasniti dodatne detalje o tome šta je motivisalo incident.

Napad se odigrao u sredu, u nekoliko delova jugoistočnog norveškog grada sa oko 26.000 stanovnika, koji se nalazi na blizu 70 kilometara od prestonice Osla. Policija je saopštila da su ranjene još dve osobe, među kojima jedan policajac koji u tom trenutku nije bio na dužnosti. Osumnjičeni je uhapšen oko pola sata posle početka napada.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš napisao je na Tviteru da je "šokiran i rastužen" zbog vesti i da izražava saučešće porodicama žrtava i celom narodu Norveške u ovom teškom trenutku."

Incident je najsmrtonosniji napadu Norveškoj od 2011. godine, kada je desničarski ekstremista Anders Bering Brejvik ubio 77 ljudi, uglavnom tinejdžera, u jednom omladinskom kampu.

U izveštaju su korišćene i informacije agencija Asošijted pres, Rojters i AFP.

XS
SM
MD
LG