Linkovi

Brejvik: Nisam kriv


Anders Brejvik u sudnici u Oslu
Anders Brejvik u sudnici u Oslu

Norveški desničarski ekstremista koji je priznao da je prošlog jula ubio 77 ljudi izjavio je da se ne oseća krivim po optužnici koja ga tereti za terorizam i ubistva, tvrdeći da je delovao u samoodbrani.

Pošto je izjavio da ne priznaje sud Anders Bering Brejvik je potvrdio da je 22. jula u Oslu aktivirao automobil-bombu, a zatim nedaleko od prestonice u omladinskom kampu vladajuće Laburističke stranke, na ostrvu Utoja, izvršio masakr.

Gospodine Brejvik čuli ste optužnicu koju je pročitao nacionalni tužilac a dato vam je i vreme da je unapred proučite. Zato vas sada pitam, da li se osećate krivim potpuno ili delimično po tim optužbama“?

Priznajem postupke ali se ne osećam krivim i tvrdim da sam delovao u samoodbrani“, rekao je Brejvik.

Tužilac je više od sata čitao optužnicu koja sadrži i optužbu za „teroristička dela“ i opise smrti svake od žrtava. U eksploziji u Oslu poginulo je osmoro, dok je u omladinskom kampu ubijeno 69 osoba.

Ovo je specijalna situacija biti ovde i svedočiti. Najvažnije što svi mi iz laburističke omladine tražimo da proces bude najobičniji mogući i u skladu sa našim konceptima pravnog sistema, koji je u osnovi našeg društva“, rekao je jedan od preživelih.

Brejvik je postao emotivan kada su tužioci prikazali antimuslimanski video koji je on objavio na internetu uoči ubistava. Optuženi je ranije rekao da je branio Norvešku od multikulturalizma i muslimanske invazije.

Taj antiislamski ekstremista tvrdi da je napao sedište vlade u Oslu i učesnike kampa kako bi naneo udarac levičarskim političkim snagama koje okrivljuje za dozvoljavanje useljavanja u Norvešku. Norveška televizija NRK prenosiće delove suđenja ali joj nije dozvoljeno da prenosi Brejvikovo svedočenje, predviđeno da će trajati pet dana.

XS
SM
MD
LG