Linkovi

Brejvik izneo detalje masakra


Optuženi Anders Bering Brejvik u sudnici u Oslu

Norveški ekstremista Anders Bering Brejvik izneo je u današnjem svedočenju detalje ubistva 69 osoba na ostrvu Utoja, izvan Osla, u julu prošle godine.

Brejvik je u sudnici ispunjenoj rođacima žrtava, petog dana suđenja, kazao da je po dolasku na ostrvo prvo oklevao da realizuje plan da ubije što više ljudi. Pre toga, već je aktivirao eksploziv ispred zgrade vlade u prestonici, ubivši osam osoba.

Brejvik je kazao da mu se celo telo opiralo ubijanju, ali da ja, kada je sreo prvu žrtvu, podigao oružje i pucao mu u glavu. Posle toga, kako je istakao, bilo mu je lakše da ubija. Takođe je opisao da su pojedne žrtve vrištale i molile za svoje živote, dok su neke stajale paralisane i previše nemoćne da pokušaju da pobegnu.

Većina žrtava bili su tinejdžeri, učesnici omladinskog kampa vladajuće norveške Laburističke partije. Brejvik je rekao da je isplanirao napad, nakon što je na internetu proučio druge napade širom svijeta, među kojima j onaj koji je u Oklahoma Sitiju 1995. godine izveo terorista Timoti Mekvej, ubivši 168 osoba. Brejvikovo svedočenje bilo je prenošeno u 17 drugih sudnica, ali ne i na norveškoj televiziji.

XS
SM
MD
LG