Linkovi

Godišnjica masakra u Norveškoj


Anders Bering Brejvik
Anders Bering Brejvik

Premijer Norveške: "Zemlja reagujući na tragediju potvrdila svoje demokratske vrednosti i toleranciju"

U Norveškoj je danas obeležena godišnjica masakra u kojem je 77 osoba poginulo, a premijer Jens Štoltenberg je rekao da je zemlja reagujući na tragediju potvrdila svoje demokratske vrednosti i toleranciju.

Polažući venac na mesto bombaškog napada, Štoltenberg je istakao da su bomba i meci trebalo da izmene Norvešku, ali da napadač nije uspeo u tome, jer je norveški narod uzvratio potvrdom svojih vrednosti.

U eksploziji bombe koju je Anders Bering Brejvik 22. jula 2011, aktivirao u blizini jedne državne zgrade u Oslu, poginulo je osam ljudi. On je potom ubio još 69 osoba – uglavnom tinejdžera – u omladinskom kampu na ostrvu Jutoja. Brejvik, koji je u vreme napada imao 32 godine, spremno je preuzeo odgovornost za masakr, objasnivši da je on opravdan, jer su žrtve potpirivale „islamizaciju Norveške“.

Suđenje Brejviku je završeno prošlog meseca i očekuje se da sud izrekne presudu u avgustu. Iako nema sumnje da je on izvršio napade, sud mora da odluči da li je Brejvik bio svestan zločina i osudi ga na zatvorsku kaznu, kao što traže njegovi branioci, ili prihvati zahtev tužilaca i uputi ga u psihijatrijsku ustanovu.
XS
SM
MD
LG