Linkovi

Pentagon upozorio na "užasne" posledice ruske invazije, Bajden najavio razmeštanje trupa u Evropi


Ruske vojne vežbe u Rostovu (Foto: AP)
Ruske vojne vežbe u Rostovu (Foto: AP)

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden rekao je u petak da će "ubrzo" razmestiti američke snage u istočnoj Evropi i NATO članicama.

U svetlu raspoređivanja ruskih snaga blizu Ukrajine, Pentagon je početkom nedelje stavio u stanje povišene pripravnosti oko 8.500 vojnika za mogući odlazak u Evropu, u okviru NATO operacije.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je u petak da ruski predsednik Vladimir Putin sada ima vojni kapacitet da preduzme akciju protiv Ukrajine, dok je vodeći američki general upozorio na "užasan" ishod i značajne žrtve ako ruske snage krenu na tu zemlju, prenosi agencija Rojters.

"Ne verujemo da je predsednik Putin doneo konačno odluku o upotrebi tih snaga protiv Ukrajine, ali je jasno da sada ima taj kapacitet", rekao je Ostin na konferenciji za novinare u Pentagonu.

Takođe je dodao da "postoji više opcija, uključujući osvajanje gradova i značajnih terirorija, ali i činove prinude i provokativne političke poteze kao što je priznavanje otcepljenih teritorija".

Ostin je naglasio da su Sjedinjene Države usredsređene na suprostavljanje ruskim dezinformacijama, uključujući i sve što bi moglo da se koristi kao izgovor za napade protiv Ukrajine.

Takođe je dodao da su Sjedinjene Države rešene da pomognu Ukrajini da se sama brani, između ostalog i obezbeđivanjem dodatnog naoružanja.

Šef Pentagona je naglasio da je predsednik Džo Bajden jasno stavio do znanja da ne namerava da šalje američke borbene trupe u Ukrajinu.

Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga Mark Mili rekao je u Pentagonu da je raspoređivanje ruskih snaga po obimu i dometu najveće od perioda Hladnog rata i poručio da SAD snažno preporučuju da se Rusija povuče.

Mili je rekao da ruske formacije blizu Ukrajine obuhvataju logističke i kapacitete za sajber ratovanje, uz kopnene, vazduhoplovne i pomorske snage.

"Ako sve to zajedno krene na Ukrajinu, to bi bilo veoma značajno i rezultiralo bi značajnim brojem žrtava. Možete da zamislite kako bi to izgledalo u gusto naseljenim gradskim područjima, duž puteva itd. To bi bilo jezivo, užasno ", upozorio je Mili.

Rusija je, prema zapadnim procenama, rasporedila više od 100.000 vojnika blizu granice sa Ukrajinom, zbog čega se strahuje da se priprema za invaziju.

Moskva odbacuje te optužbe, tvrdi da ne želi rat, a Sjedinjenim Državama i NATO-u je uputila zahtev za bezbednosnim garancijama - između ostalog da se obustavi širenje NATO-a ka istoku i povuku snage zapadne vojne alijanse iz istočnoevropskih članica.

Vašington i NATO su u pisanim odgovorima, uručenim Rusiji u sredu, odbacili te zahteve, ali su izrazili spremnost da razgovaraju o drugim pitanjima kao što su kontrola naoružanja i mere za izgradnju poverenja.

XS
SM
MD
LG