Linkovi

Rusija poslala još vojnika i aviona u Belorusiju pred pregovore o Ukrajini


Ruska vojna vozila na granici sa Belorusijom u okviru vojne vežbe, januar 2022.
Ruska vojna vozila na granici sa Belorusijom u okviru vojne vežbe, januar 2022.

Pred današnje pregovore u Parizu o sukobu na istoku Ukrajine, Rusija je rasporedila dodatne snage i borbene avione u Belorusiju, sa kojom ima najavljene zajedničke vojne vežbe u februaru.

Predstavnik Kremlja sastaće se u Parizu sa predstavnicima Francuske, Nemačke i Ukrajine na "Normandijskim pregovorima" o Ukrajini. Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika duž granice sa tom zemljom, ali negira da planira invaziju, u šta Zapad sumnja.

Američki predsednik Džo Bajden upozori je na ozbiljne ekonomske sankcije ako se invazija dogodi, a pominjao je i sankcije Putinu lično. Britanija takođe ne isključuje istu mogućnost.

"Normandijski pregovori" imaju cilj da okončaju sukob Kijeva i ruskih separatista u istočnoj Ukrajini, ali već godinama nema značajnog napretka. Ipak, razgovori u ovom trenutku vide se kao dobar znak - zbog rastućih tenzija.

Agencija Interfaks prenela je izjavu ruskog Ministarstva odbrane u kojoj se navodi da je u Belorusiju poslata padobranska jedinica, dan nakon dolaska artiljerije i vojske. Navodi se i da je Rusija poslala i borbene avione Su-35.

Gomilanje ruskih vojnih snaga u Belorusiji, severno od Ukrajine, tumači se kao novi front za potencijalni napad.

Ruske artiljerijske snage raspoređene su i u južnom regionu Rostov, koji se graniči sa Ukrajinom, i trebalo bi da kasnije tokom dana održe vežbu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Na severu, ruski vojni brodovi ušli su u Barencovo more kako bi izveli vežbu zaštite plovne rute u Arktiku, navodi ministarstvo.

NATO je ranije najavio da će ojačati svoje snage na istoku Evrope. SAD neće slati vojnike u Ukrajinu, ali je rečeno da je 8.000 vojnika u pripravnosti. Amerika takođe šalje pomoć u oružju Ukrajini.

XS
SM
MD
LG